Zigmārs Kļaviņš: Lielie bērnu slimnīcai - politiska partija vai shēmu karaļi
Publicēts 22. janvārī, 2010.
Lielie bērnu slimnīcai – jauna politiska partija, jeb kā manipulēt ar cilvēka apziņu (arī Tavu, lasītāj)! Ar interesi sekoju līdzi visiem neskaitāmajiem skaļajiem paziņojumiem bērnu slimnīcā sākot ar pagājušā gada nogali, kad parādījās informācija par nelikumībām tajā.

Īsa notikumu vēsture: 4.novembrī Latviju pāršalc ziņa, ka KNAB bērnu slimnīcā veicis kratīšanu, arestējis 5 amatpersonas, izņemta skaidra nauda 0,7mil. apmērā. Neiedziļinoties sīkāk saistītajos notikumos, ko kurš darījis, ko kurš teicis, kopš tā laika nekādu būtisku jaunumu šajā skandalozajā lietā nav notikuši tikai neviens vairs nerunā par 0,7 milj. KNAB turpina izmeklēt, apcietinātie turpina sēdēt. Līdz dažas dienas atpakaļ sabiedrību aplido jauna ziņa par bērnu slimnīcu, kurā iepirkuma procedūrā uzvar firma „Pamats”, kas it kā pieķerta zogot ar slimnīcas vadības gādību. It kā pasvītroju tādēļ, ka joprojām nav neviena atzinuma, ka no slimnīcas būtu nozagti līdzekļi, nav arī pateikts, kam īsti tā nauda ir piederējusi, vien vārdu sakot, kā jau latviešiem pieklājas, parādi tikai virzienu... Visi secinājumi ir izdarīti no pusvārda.

Bet kas man, kā vērotājam burtiski dūrās acīs ir organizācija „Lielie bērnu slimnīcai”, kas relatīvi neilgi pirms skandāla uzradās Bērnu slimnīcā un tās (organizācijas) vienas vai otras publiskās personas izteiktie paziņojumi un apgalvojumi.

Nolēmu pameklēt, kas tad īsti ir šie „Lielie”. Lūk, kas atklājas par dažiem no tiem:

Gints Knoks – bijušais Ministru prezidenta Induļa Emša ārštata padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos, „Vakara ziņas” žurnālists. 2007.gada 11.novembrī Latvijas avīzē minēts par „Sabiedrību citai politikai” dibināšanu, valdē darbošoties arī kāds Gints Knoks...

Gunārs Klēģers a/s "Rīgas Centrāltirgus" sabiedrisko attiecību konsultants.

Kaspars Līcītis Sabiedrisko attiecību aģentūras "PR Studio" vadītājs.

Sandris Mūriņš Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija – grupas loceklis

Tālis Eipurs Latvijas radio žurnālists.

Antra Gaile "Dienas mediji" sabiedrisko attiecību nodaļas projektu vadītāja.

Kaspars Rolšteins. Bijušais “PR Laboratorijas” valdes priekšsēdētājs, rīkotājdirektors. Cita starpā, atgādināšu, ka pret Rolšteina kunga uzņēmumu bijis ierosināts kriminālprocess par iespējamām nelikumīgām darbībām. Atgādināsim, ka tieši “PR Laboratorija”bija bēdīgi slavenā nodibinājuma “Sabiedrība par vārda brīvību” idejas tēvi un izpildītāji, kurās tika slavināta Tautas partija.

Izlasot šīs dienas interviju ar KNAB vadītāju Normundu Vilnīti, kurā viņš atzīst, ka “iespējas un tehniskie resursi "pretējai pusei" ir ievērojami progresējuši, arī shēmas, kā izveidot nelikumīgus darījumus, kļuvušas krietni sarežģītākas un viņi iet pat pussolīti mums pa priekšu” šo frāzi gribās attiecināt uz sabiedrisko attiecību speciālistu shēmām – vēlēšanu tuvums liek partijām domāt, kā apsteigt konkurentus. Skaidrs, ka ar „Sabiedrībām par vārda brīvību” šoreiz cauri netiks, tāpēc manā skatījumā šī ir viena brīnišķīga platforma, ar kuras palīdzību iegūt virkni mēdiju labvēlību, uzticību, kuras darbība vairo sabiedrībā pozitīvas emocijas, un kura tik ārkārtīgi iejūtīgi cīnās par bērniem. Labāku imidžu sev grūti izdomāt. Un paskatoties tālāk redzam, ka Lielajiem tas arī veiksmīgi izdodas. Lielo pusē ir nostājušies tādi smagsvari kā nepārprotami tendenciozais projekts „Nekā personīga” ar Ilzi Jaunalksni priekšgalā, ziedotāju vidū ir atrodami tādi uzvārdi kā Iveta Elksne (LTV), Lolita Čigāne (Delna), Valdis Melderis (Radio Skonto), Sandris Metuzāls (FHM), TV3 darbinieki, žurnālists Edijs Bošs un virkne citu sabiedrībā zināmu cilvēku.

Es nekādā veidā nevēlos apgalvot, ka visi augstākminētie ļaudis ir brīvprātīgi iesaistījušies mērķtiecīgi izveidotā shēmā, kā vieni vai otri vēlas realizēt savus politiskos vai saimnieciskos mērķus, bet vēlos vērst pašu organizācijas dalībnieku un sabiedrības uzmanību – vai tikai Jūs neesiet mazas skrūvītes kādā lielā mehānismā?! Varbūt ar jūsu darbiem, jūsu runām kāds sev ceļ lielus nākotnes plānus un jūs par to pat iedomāties nevariet?!

Par to, iespējams, liecina dīvainas sakritības un sakarības:

- Par Lielajiem sabiedrība uzzina pagājušā gada vidū ar aizkustinošu stāstu par pēdējo naudu pirktu termometru;

- Rudenī notiek aktīvas, masu mēdijos plaši atspoguļotas labdarības – talkas, ziedojumu vākšanas, akcijas.

- Pagājušajā gadā Par Bērnu klīniskās universitātes atbalsta fonda vadītāju tiek iecelta Liene Dambiņa, kurai nekad nekāds sakars nav bijis ne ar šādu amatu, ne ar ārstniecības iestādēm.

- Rudenī skandāls ar it kā korupcijas pazīmēm;

- Vienu no skaļākajiem un regulārākajiem viedokļiem nebeidz paust Lielie. Es atvainojos – kas jūs esiet, ka pēc pusgada variet spriest, vai slimnīcas vadība ir jāatbrīvo, vai jāieceļ citi? Esiet solidāri – Jūsu pārstāves Lienes Dambiņas vadītais slimnīcas fonds tieši tāpat ir slēdzis līgumu ar firmu „Pamats” (kāpēc gan tas tiek noklusēts??), droši vien tieši tāpat izvērtējis piedāvājumus un TIEŠI TĀPAT nav saskatījis neko aizdomīgu (plaši piesaukto mākslīgo sadārdzinājumu) šajā konkursā. Būtu tikai veselīgi, ja Liene Dambiņa un visa valde atkāptos...

- Lielo vadībā ir cilvēki, kuri visi kā viens ir saistīti ar sabiedrisko attiecību veidošanu;

Sekojot līdzi politiskajiem notikumiem valstī, zināms, ka Rolšteins nav vairs saistīts ar Tautas partiju, Knoks nav saistīts ar Zaļo un zemnieku partiju, toties ir saistīts ar „Sabiedrība citai politikai”. Ir iegūta milzu atpazīstamība, un kas ne mazsvarīgi – tā ir tikai ar plus zīmi, ir iegūta uzticamība virknē Latvijā ietekmīgu mediju. Kas sekos tālāk – to es nezinu. Bet es skaidri zinu, ka aiz šī projekta stāv kaut kas daudz interesantāks, nekā vienkārša, patiesa vēlme palīdzēt mazajiem slimniekiem. Kā tiks izmantots Lielo projekts atsevišķu skaisti un līdz mielēm pareizi runājošu indivīdu vidū – uzzināšu jau drīz (līdz rudenim/vēlēšanām).

Ar uzmanību sekošu, kurās politiskās partijās vai siltos amatos parādīsies Lielo spices vīri un sievas. Atveriet acis, atveriet prātus un neļaujiet sevi tīt ap pirkstiem un citām vietām. Ir cilvēki, kas prasmīgi spēj manipulēt ar Jūsu (sabiedrības) viedokli un grozīt to sev vajadzīgā virzienā. Manuprāt, šis ir viens no spilgtākajiem piemēriem.


Komentāri (7)
Ronalds Vilciņš: Jūtos piekrāpts!
22/01/2010 11:38
Liesma: Nelieši! Uz bērniem taisa politisko kapitālu!
22/01/2010 11:40
Andulos: Jā, jāņem tik vērā, ka slimnīcas vadošie darbinieki ir Tautas partijas biedri, turklāt pats vadītājs piedalījās TP pozitīvisma kampaņā. Jāvaicā, kurš te taisa politisko kapitālu uz bērnu rēķina?
22/01/2010 11:45
jaanis: es vienkarsi hu*eju par sadu ricibu, spekulet ar berniem, vot tie ir nelieshi
22/01/2010 13:12
jaanis: Sabiedrībai Citai Politikai vajadzētu tūkstošreiz nokaunēties!!!!!
22/01/2010 13:13
Juris: Portams, ka SCP jākaunas, jo tā ir nevis viņu kampaņa, bet gan Saskaņas centra, LC/LPP un Tautas partijas kopīgi virzītais projekts. Drīzumā partijas apvienosies pret Vienotību.
22/01/2010 14:52
Google: vienīgais, kas te ir partiju projekts, ir pati NRA - citādi nesaprotu, kāpēc vajadzētu nodarboties ar tādiem apmelojumiem
24/01/2010 20:27
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: