Zatlera partijā trūcis demokrātijas un kadru vētīšanas
Publicēts 24. oktobrī, 2011.
Zatlera Reformu partijas (ZRP) šķelšanā vainojama partijas nespēja izkontrolēt kadrus, partijas elites pretrunīgās intereses un Valda Zatlera nemākulība vadīt lielu kolektīvu, secina Neatkarīgā pēc esošo un bijušo šīs partijas biedru iztaujāšanas.

Otras lielākās Saeimā pārstāvētās partijas pēkšņā sašķelšanās vēl pirms deputātu mandātu apstiprināšanas rosina meklēt notikušā cēloņus. Aptaujājot ZRP tapšanas procesā iesaistītās personas un pārlapojot publiski izskanējušo informāciju, jāsecina, ka straujā ZRP veidošanas kampaņa ļāva partijā iekļūt cilvēkiem ar savām konkrētām interesēm un mērķiem, kas acīm redzami nesakrīt ar partijas atsevišķu līderu mērķiem. Puvi partijā paātrināja arī V. Zatlera nemākulīgais organizatoriskais darbs.

Vainīga steiga

ZRP ražena konstruktīva darbība tuvākajā laikā ir grūti iedomājama. Gan Saeimā, gan ārpus tās aizvien pārliecinošāk tiek runāts par vēl vairāku deputātu aiziešanu no ZRP frakcijas. No ZRP Jelgavas nodaļas izskan aicinājumi nomainīt partijas vadību. Pamatīga viļņošanās notiek arī Rīgas nodaļā, par ko Neatkarīgā regulāri tiek informēta anonīmās vēstulēs. Pozitīvu noskaņojumu nevairo arī V. Zatlera regulārie skandalozie izteicieni, piemēram, veltot apzīmējumu «tārpi» kolēģiem Saeimas deputātiem. ZRP pārstāvji jau pietiekami atklāti pieļauj iespēju rosināt diskusiju par paša V. Zatlera atstādināšanu no partijas vadītāja pienākumiem.

Atbildīgais par partijas darba organizāciju ZRP ir bijušais NATO Rīgas samita organizācijas biroja drošības pasākumu koordinācijas nodaļas vadītājs, pulkvežleitnants, kandidāts iekšlietu ministra amatam Rihards Kozlovskis.

Lai arī drošības jautājumi un to nozīme R. Kozlovskim ir ļoti tuva lieta, līdz šim viņš neesot interesējies par citu partiju pieredzi kadru vētīšanā un risku prognozēšanā. ZRP biedri un arī deputātu kandidāti no partijas puses neesot vētīti. Runājot par šķelšanos partijā, R. Kozlovskis Neatkarīgajai stāstīja: «Šie notikumi mums ir skarba mācība. Protams, mēs nevarējām visus izkontrolēt. Diemžēl mēs mācāmies no savām kļūdām. Gatavojoties pašvaldību vēlēšanām, mēs veidosim partijā attiecīgas struktūras un rūpīgāk izvērtēsim deputātu kandidātus.» R. Kozlovskis gan noliedza, ka viņa rīcībā būtu jelkāda informācija par vēl kādu iespējamo šķelšanos partijā. Viņš arī norādīja, ka pēc sešu deputātu aiziešanas no ZRP frakcijas bažām par apsardzes firmas TM Security ietekmi uz partiju vairs neesot pamata.

Jāliek divnieks

Jau ZRP veidošanās sākumā no partijas atstumtais zvērināts advokāts Artūrs Zvejsalnieks uzskata, ka ZRP ir «vistīrākais naudas projekts, par ko liecina Tenbergs (domāts Mārtiņš Tenbergs, TM Security īpašnieks) un visi aiz viņa esošie spēki. Tas ir acīm redzami. Viņi vēlējās tikt pie varas vismaz Iekšlietu un arī Satiksmes ministrijā. Šie amati kompāniju TM Security interesē visvairāk. Tā kā šie amati netika dabūti, tika izvēlēta radikāla metode (domāta skandalozā atšķelšanās), kura šai kompānijai ir raksturīga. Viņi ar spēku un nekaunīgiem gājieniem rīkojas biznesā un, iegājuši politikā, tagad dara to pašu».

A. Zvejsalnieks pauda pārliecību, ka nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut varas struktūru nonākšanu ar šo apsardzes firmu saistīto cilvēku rokās. Viņaprāt, partiju no šķelšanās neglābtu arī rūpīga kadru vētīšana. Pēc advokāta domām, ekonomisko grupējumu intereses un Zatlera nemākulība ir partijas neveiksmju cēlonis: «Tas, ka Zatleram ir nedemokrātisks darba stils, un tas, ka ierindas biedri šai partijai vajadzīgi tikai rokas cilāšanai, ir vispār zināms fakts. Tā tas tur bija no sākta gala, un ierindas biedri tur bija vajadzīgi tikai tādēļ, lai apstiprinātu nesaprotamu personu kopuma nesaprotamus lēmumus. Bija grūti noticēt, ka Klāvs Olšteins pametis šo partiju, jo viņš bija viens no tiem, kurš sākumā diktēja noteikumus. Bet var jau būt, ka viņi kaut ko nevarēja sadalīt. Nav jau tā, ka Tenbergs vai Olšteins nespēlē arī savu spēli. Arī Olafam Berķim un Oļegam Stepanovam katram ir savas intereses. Viņi nav vienots veselums. Jāņem vērā, ka Olšteins ir strādājis Mārtiņa Kvēpa birojā. Kvēps arī pārstāvē ja TM Security tiesās.»

Lai citi turpmāk neuzrautos uz līdzīgām nepatikšanām kā ZRP, A. Zvejsalnieks aicināja V. Zatleru publiskot tās personāla atlases firmas nosaukumu, kura atlasīja kadrus partijai. «Personāla atlasē jāliek divnieks. Viņi patiešām ir smagi izgāzušies,» secināja advokāts.

Vaino demokrātijas trūkumu

Turpretī bijušais Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta Operatīvās daļas dežūrdaļas priekšnieks, atvaļināts majors, TM Security personāla vadītājs, Latvijā dzīvojošo Afganistānas kara un citu militāro konfliktu veterānu asociācijas valdes priekšsēdētājs, šobrīd no ZRP frakcijas aizgājušais Saeimas deputāts Gunārs Rusiņš noliedza TM Security saistību ar O. Berķi vai O. Stepanovu. Pēc viņa teiktā, runas par TM Security darbinieku mēģinājumiem izmantot partiju savās interesēs ir aplamas. Arī G. Rusiņš skaidroja, ka cilvēku uzņemšana partijā notikusi milzīgā steigā un domas par kadru īpašu pārbaudi neesot bijis. Partijā nav bijis speciāla dienesta vai atbildīgās personas jaunpienākušo biedru pārbaudei. «Mēs pētījām publiski pieejamo informāciju, un tas arī bija viss,» skaidroja deputāts.

Viņaprāt, ZRP nelaimju cēlonis ir nevis nekvalitatīva kadru pārbaude, bet gan nedemokrātiskais partijas vadības stils. «Kaut kur tika pieņemti lēmumi, un valdei tie tika nolikti priekšā gatavi apstiprināšanai. Par lietām tika spriests kaut kur citur,» atminējās G. Rusiņš. Viņš izvairīgi atbildēja uz jautājumu par to, vai vēl kāds no ZRP deputātiem gatavojas atšķelties.

Jāpiebilst, ka arī veiksmīgas partijas lēmumu pieņemšanā nav izcēlušās ar sevišķu demokrātismu. Toties tās ir rūpīgi sekojušas kadru tīrībai un rūpīgi ravējušas ārā no savām rindām citu partiju vai grupējumu iesūtītos provo katorus. Piemēram, par TB/LNNK iekšējo drošību savulaik rūpējās Juris Dobelis, Eižens Cepurnieks un Andris PaulsPāvuls. Pēdējais gan vēlāk ar visu savu datubāzi pārgāja pie politiskajiem konkurentiem Tautas partijas. Arī Tautas partija rūpējās par kadru tīrību. To paveikt nebija sevišķi grūti, jo partijai bija pieejams plašs drošības lietās kompetento cilvēku loks. Spilgtākais no tiem – bijušais Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Staris ar savām burtnīciņām. Partijai Jaunais laiks iekšējās drošības uzrauga lomu sākotnēji pildīja skandalozi slavenais Policijas akadēmijas pasniedzējs Jāzeps Meikšāns. Partijā drošībnieku lomu pildīja arī Edgars Jaunups un Dans Titavs līdz brīdim, kamēr viņu pašu konkurenti partijā izgrauza no politikas.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: