Virsmāte par politiku vairs nerunā
Publicēts 28. oktobrī, 2011.
Dīvainākais politiskais veidojums uz šīs Saeimas vēlēšanām bija pašpasludinātās Latvijas virsmātes Anitas Pukaļevas līdzveidotā partija Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām, kurā dziedināšanai ticoši ļaudis sastapās ar šķietami racionāliem praktiķiem.

 

Pēc politologu prognozētās, bet pašiem, iespējams, negaidītās caurkrišanas 11. Saeimas vēlēšanās A. Pukaļeva savā mājalapā pārtraukusi uzrunāt tautu.

Partija tomēr nav likvidējusies un to darīt arī negrasās. Trīs biedri gan to pametuši, taču trīs nākuši vietā, un kopējais biedru skaits saglabājies tāds pats kā partijas dibināšanas brīdī pļavā pie A. Pukaļevas mājas – 203.

Vēlēšanās partija ieguva 2011 jeb 0,22% vēlētāju balsu, ierindojoties priekšpēdējā vietā un apsteidzot vienīgi Kristīgi demokrātisko savienību. Var pieņemt, ka katrs partijas biedrs savāca pa desmit radu, kaimiņu un draugu balsīm.

Partijas līderis Anrijs Aumalis spriež, ka niecīgajā atbalstā vainojama reklāmu pieticība. Saskaņā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā iesniegto deklarāciju, partijas ienākumi bijuši Ls 2332 (ar biedru naudām savākti 72 lati). Savukārt izdevumi – Ls 1993. No tiem reklāmai un priekšvēlēšanu aģitācijas materiāliem iztērēti Ls 713. Partijas programmu, A. Aumalis joprojām atzīst par labu esam. Taču viņš piekrīt, ka daļu vēlētāju varēja nobaidīt fakts, ka partijas garīgā māte ir dziedniece. Turklāt tāda, kas sevi pasludinājusi par Latvijas virsmāti. Neraugoties uz to, saites ar viņu partija negrasās saraut, jo galu galā – tā taču bija viņas ideja par politiskas organizācijas dibināšanu.

No priekšvēlēšanu debašu laika joprojām neatbildēts palicis jautājums, kā partijas garīgā māte ikdienā norēķinās ar valsti, proti, vai, būdama dziedniece, viņa maksā nodokļus. Šo jautājumu Neatkarīgā devās uzdot viņai pašai, un saņēma noliedzošu atbildi: «Nē. Bet man nav nekādas takses, es cilvēkiem palīdzu bez maksas. Mums ir sava saimniecība, es iztieku no dārza, es neēdu gaļu. Un nauda ir tā lieta, par kuru es vispār nerunāju.» Komentēt vēlēšanu rezultātus viņa atteicās, vien norādīja, ka partija nav iekļuvusi Saeimā fiziski, taču atrodas tur enerģētiski. Par to liecinot fakts, ka ļoti daudzi politiķi no tribīnes patiesībā runājot viņas vārdiem.

Jāatgādina, ka pati A. Pukaļeva vēlēšanās nekandidēja un šobrīd var noprast, ka norobežojas no politiskās darbības: «Es neesmu politiķe, es tikai viņiem palīdzu un atbalstu.

Foto: Juris Ģigulis

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: