Traģēdija Liepājā: kāpēc nosita pusgadu veco Mašu
Publicēts 4. novembrī, 2011.
Kārtējais dzertiņš kādā no Liepājas dzīvokļiem beidzies traģiski – mirusi pusgadu veca meitenīte. Sākotnējā izmeklēšanas versija liecina, ka bērna nāvē, iespējams, vainojams tēvs. Tiesa, vīrietis ir brīvībā un no ģimenes nav izņemts arī mirušās meitenes brālītis.

Māte gulējusi, tēvs izgāzis dusmas

27. oktobra rītā policija Liepājā saņēma uzsaukumu uz dzīvokli Nākotnes ielas 19. namā, kur atrasta mirusi pusgadu vecā Maša. Noskaidrots, ka iepriekšējā vakarā dzīvoklī lietots alkohols un ap pulksten 21.30 vienam no viesiem sācies strīds ar 31 gadu veco dzīvokļa saimnieku Viktoru. Konflikta laikā Viktors piekāvis savu paziņu. Vēl pēc pāris stundām piedzērušais un agresīvais Viktors sadusmojies uz raudošo meitiņu un iesviedis viņu gultā. Kā »VZ« zināja teikt kāds ģimenes draugs, vīrietis meitiņu satvēris aiz rokas un «ielidinājis gultā», ķermenītim atsitoties pret gultas malu. Mazulīte pēc notikušā nomierinājusies, bet no rīta konstatēts, ka viņa ir mirusi. Visticamāk, nāve iestājusies no triecienā gūtajiem miesas bojājumiem, liecina policijas informācija. Policija Viktoru aizturēja, taču pēc diennakts vīrietis no apcietinājuma tika atbrīvots un viņam piemērots ar apcietinājumu nesaistīts drošības līdzeklis, proti, viņš atgriezies mājās. Jāpiebilst, ka nelaimes brīdi mājās bijusi arī Mašas māte Jekaterina, arī viņa tovakar lietojusi alkoholu un nav dzirdējusi bērna raudas, jo gulējusi.

Tēva vainu nelaimē nesaskata

Nākotnes ielas 19. nams atrodas Tosmares rajonā, tā ir gara vienstāva sarkanu ķieģeļu ēka ar vairākām ieejām nama abās pusēs. Mitekļos ir tikai viena istaba un virtuve, turklāt logs ir tikai istabai. Savulaik ēkā bijuši zirgu staļļi. Kad »VZ« ieradās notikuma vietā, iepretī Viktora un Jekaterinas durvīm stāvēja vismaz pārdesmit gadus vecs mersedess, kurā sēdēja vīrietis – ģimenes attāls radinieks. Viņš skaidroja, ka Viktora vaina notikušajā nav vēl pierādīta, tāpēc viņš uzskatāms par nevainīgu. Auto saimniekam esot 99,9% ticama informācija, ka vīrietis patiešām nav vainojams bērna nāvē. «Man ir tāda slepena informācija, kas liecina, ka notikušais ir vienkārši sagadīšanās, proti, ir tāda slimība, kad bērni līdz viena gada vecumam var nomirt pēkšņi un bez iemesla,» savu radinieku aizstāv vīrietis. Viņš apgalvo, ka nav novērojis Viktorā agresijas pazīmes.

Garāka saruna ar vīrieti neizdevās, jo no mājas iznāca Jekaterina ar divām jaunietēm – vecākajām meitām. Viena no meitenēm klēpī nesa baltu kaķi, bet otra pavadā veda suni, kurš, ieraudzījis »VZ«, sāka skaļi riet un metās virsū – meitene tikko spēja viņu savaldīt. Sievietēm rokās bija arī vairāki maisi ar mantām, kas tika salikti auto bagāžniekā. Viena no meitenēm, turēdama rokā kaudzīti fotogrāfiju, devās prom pa ielu, bet otra kopā ar māti iekāpa mašīnā. Jekaterina ar »VZ« runāt nevēlējās, dusmīgi nosakot: «Nav par ko runāt!» Arī suns tika iestumts mašīnā, taču bija nemierīgs, Jekaterina viņam pamatīgi uzbļāva un iebelza ar dūri pa muguru, tādējādi padarot viņu mierīgu.

Bērni cer uz labāku dzīvi

Ģimenē bez nu jau mirušās Mašas ir vēl trīs bērni – pilngadību sasniegusi jauniete, viena pusaudze un trīs gadus vecs zēns. Viktors bijis tēvs tikai Mašai, pārējiem bijis katram savs tēvs. Liktenīgajā naktī mājās bijusi arī vecākā meita un bijusi lieciniece patēva agresijai. Pusaugu meita mācās arodvidusskolā un dzīvo kopmītnē. Puisēns, saskaņā ar Liepājas bāriņtiesas sniegto informāciju, bijis pie sava bioloģiskā tēva vecākiem. Šobrīd neviens bērns no ģimenes neesot izņemts. Ar māti un radiniekiem notiekot pārrunas, tiekot vākta informācija par ģimeni, jo iepriekš tā bāriņtiesas redzeslokā nav bijusi, un tad arī tikšot lemts, kā rīkoties. Lielās māsas izteikušas cerību, ka nākotnē viņu un mammas dzīvē kaut kas tomēr mainīšoties uz labo pusi.

Viktora māte, kurai pieder dzīvoklis, taču pati tajā nedzīvo, ir sašutusi par notikušo un nelaimē saskata vedeklas vainu. Sieviete stāsta, ka Jekaterina dzērusi un nav rimusies, kamēr nav beigusies visa nauda. Dzīvesbiedrs viņai piebiedrojies, brīžam starp abiem bijuši pamatīgi ķīviņi. «Ja sieviete būtu normāla, tad arī vīrietis censtos un būtu normāls,» sirmgalve aizstāv savu atvasi.

Vecāki dzēruši un kāvušies

Kaimiņiem jau gadu, kopš Viktora un Katjas ģimene ievākusies dzīvoklī Nākotnes ielā, ir regulāras sūdzības par viņiem. Lida »VZ« stāsta, ka kopā ar vēl kādu kaimiņieni bieži saukušas policiju, jo uzdzīve un konflikti dzīvoklī situši augstu vilni. «Spilgti atceros gadījumu vasarā, kad Viktors bija piedzēries un trakoja – sita māti, sievu. Mums bija bail par bērniem – mazo meitenīti un puisīti, tāpēc zvanījām policijai. Mums bija jāzvana četras reizes, līdz viņi atbrauca. Protams, Viktors jau bija izgājis no mājas, un policisti viņu satika pie krustojuma. Viktors bija piedzēries un šļupstēja: «Piedodiet, piedodiet!» Ar kaimiņieni lūdzāmies, lai taču ieiet paskatīties dzīvoklī, vai tur visi dzīvi, vai bērniem kas nekaiš. No policijas puses nulle emociju, vienmēr viena atbilde: ģimenes problēma, paši tiks galā!» Savukārt Ainas kundze notiekošo Nākotnes ielas namā un Tosmarē kopumā raksturo šādi: «Policija te vispār nav manīta, tāda sajūta, ka tādas Tosmares Liepājā nemaz nav. Te katrs dara ko un kā grib. Ja kādu sit, pārējie iet garām un neatskatās, neviens neiedrošinās ko teikt, aizrādīt. Te visi no kaut kā baidās.»

Lida zina teikt, ka Viktora un Jekaterinas kaimiņu dzīvoklis jau kādu laiku stāv tukšs, kaimiņi bijuši spiesti to pamest. «Dzīvoja tur sieviete ar meiteni. Viņas bieži no dzīvokļa lēca ārā pa logu, jo baidījās iziet koridorā. Sieviete ļoti baidījās par savu meitu, jo Viktors piedzēries ir ļoti agresīvs.» Kāda cita kaimiņiene teic, ka Viktors esot nepatīkams un rupjš tips. Oficiāla darba viņam neesot bijis, reizēm kaut kur «piehalturējis», vācis metāllūžņus. Savukārt par Jekaterinu viņa teic: «Parupja, vienkārši izlaidusies, dzer. Kādreiz tirgoja zivis, bet tagad nedara neko.» Pie abiem regulāri nākot kompānijas, notiekot skaļas dzeršanas. «Brīžam ir tāda sajūta, ka te ir vienīgā smilšu kaste un vienīgās šūpoles visā Liepājā, jo cilvēki te nāk bariem, miera nav nekad,» sašutusi ir sieviete.

Badā gan bērni, gan suns

Lida neslēpj, ka Jekaterina īpaši nav rūpējusies par bērniem. «Puika vienmēr staigāja neēdis, cik reižu kopā ar saviem mazbērniem netiku kopā ēdinājusi. Drēbītes viņam bija plānas, bet ārā jau auksts. Bērnudārzā viņš negāja, caurām dienām nošmulējies dzīvoja pa pagalmu, lasīja akmentiņus. Ar mazo māsiņu reti kad kāds gāja pastaigā, parasti viņa gulēja ratos pie loga. Un bieži raudāja. Kad vairs nevarēju izturēt, gāju pie mātes un teicu, lai taču beidzot pievēršas bērnam,» atceras Lida. Sieviete caur kādu paziņu un arī policiju mēģinājusi nodot informāciju par nelāgo ģimeni bāriņtiesai, taču, visticamāk, tā adresātu nav sasniegusi. «Man bija nojauta, ka tā dzeršana labi nebeigsies,» nopūšas kaimiņiene. Kāda cita sieviete bērnu dzīvi raksturo īsi: «Puika ar pliku pakaļu un netīru muti «dragāja» pa ceļmalas krūmiem.» Kaimiņi stāsta, ka arī suns un kaķis nav kārtīgi baroti un bijuši visai izkāmējuši. Suns bijis ļoti neaudzināts, bieži laists skriet savā vaļā un biedējis iedzīvotājus. Vasaras beigās, kad ļaužu pacietības mērs bijis pilns, Viktoram pateikuši, ka rakstīs iesniegumu varas pārstāvjiem un suns tiks atņemts. Tad vairs dzīvnieks savā vaļā netika laists.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: