Svētkos aicina uzmanīties ar salātiem un kārtīgi izcept gaļu
Publicēts 23. jūnijā, 2008.
Salāti, žāvēta vista, gaļa kotletēm un karbonādēm, zivtiņa, arī saldie ēdieni – par Jāņu cienastu cilvēki rūpējas pamatīgi, bet nereti pēdējā brīdī – ieskrien lielveikalā un paķer to, kam vislielākās atlaides.

Taču šādai pārtikai jau varbūt tajā pašā dienā beidzas derīguma termiņš, un nākamajā dienā ēdieni vairs nebūs ēdami un var kļūt pat bīstami.

 

Uz pārtikas un svētku cienastu piesardzīgu izvēli aicina Sabiedrības veselības aģentūra (SVA). Pārtikas produkti, kuru lietošanai un uzglabāšanai būtu jāpievērš īpaša uzmanība, ir piena, gaļas un zivju produkti, kā arī olas un dažādi jau sagatavoti produkti vai pusfabrikāti. Lietojot nekvalitatīvus pārtikas produktus, kā arī tādus, kam beidzies derīguma termiņš, var inficēties ar salmonelozi, dizentēriju un citām infekcijas slimībām. Pārtika jāuzglabā ledusskapī vai aukstuma kastēs, pagrabos, lai tā nebojātos. Gatavojot gaļu, zivis un arī vistas gaļu, jāatceras, ka tikai kārtīgi izcepta, kārtīgi sagatavota gaļa pasargās no saslimšanas, norāda SVA speciāliste Laura Bundule. Vasarā, un īpaši svētkos, cilvēki saslimst ar salmonelozi, ja ēd nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku valsts produktus vai arī ēdienu, kas pagatavots no šiem termiski neapstrādātajiem produktiem. Galvenokārt epidemiologi iesaka nelietot uzturā jēlas olas vai tās saturošus ēdienus.

 

Izvairīties no infekcijas slimībām var, ievērojot personisko higiēnu, mazgājot rokas pirms ēdiena sagatavošanas un ēšanas. Tas jāatceras, arī cepot gaļu brīvā dabā, kur ūdens pieejamība ir ierobežota.

 

Plūcot jāņuzāles, jāpatur prātā, ka var nokļūt ērču teritorijā, tāpēc apģērbam jābūt tādam, lai kukaiņi zem tā nevar pakļūt. Ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem vai apģērba potīšu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu. Tāpēc bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši piegulošām, blūze vai krekls jāieliek biksēs. Pārnākot no pastaigas, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces. Pret ērču encefalītu nevakcinētiem cilvēkiem pēc iespējas ātrāk jāuzmeklē ārsts, kas ieteiks nepieciešamos profilakses pasākumus.

Lasīt visu:  http://www.nra.lv/zinas/3059-svetkos-aicina-uzmanities-ar-salatiem-un-kartigi-izcept-galu.htm

Autors: Inga Paparde

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: