Šlesers: neredzu morālos apsvērumus, kādēļ nekandidēt
Publicēts 28. jūlijā, 2011.
Vairums šā brīža parlamentāriešu, kuru darbam 10. Saeimā sabiedrība ar savu balsojumu referendumā ir ielikusi "neapmierinošu" atzīmi, neredz morālas problēmas piedalīties ārkārtas vēlēšanās.

 

Ainārs Šlesers, LPP:

– Vēlēšanas ir vienīgais mehānisms, lai politiķi saprastu, vai viņiem ir tautas atbalsts. 10. Saeimas atlaišana nebūt nav rādītājs tam, ka visi šābrīža parlamentārieši nedrīkst startēt ārkārtas vēlēšanās. Sabiedrība vienmēr būs negatīvi noskaņota pret politiķiem. Tas ir līdzīgi kā zemnieku dumpja laikā, kad tika dedzinātas visu baronu muižas, nešķirojot – labs vai slikts. Es neredzu morālos apsvērumus, kādēļ nekandidēt. Citādi būtu, ka šāda norma tiktu iestrādāta likumdošanā, skaidri pasakot, ka atlaistās Saeimas deputāti nav tiesīgi startēt nākamajās vēlēšanās.

 

Valērijs Agešins, SC:

– Neuzskatu, ka referendumā tika izteikta neuzticība visam parlamentam. Tā ir bijusi sabiedrības neapmierinātība ar varas partijām un vislielākajā mērā ar Vienotību, kurai 10. Saeimā bija milzīgs vēlētāju atbalsts. Opozīcijas deputātiem, kuriem nebija iespēju būtiski ietekmēt procesus 10. Saeimā, ir visas tiesības kandidēt atkal, kamēr pozīcijas politiķiem par šo jautājumu ir nopietni jāpadomā.

 

Aivars Lembergs, Latvijai un Ventspilij:

– Vai pats kandidēšu vēlēšanās, vēl neesmu izlēmis. Sarakstu iesniegšanas termiņš ir 17. augusts. Attiecīgi manas izlemšanas termiņš būs 8. augusts. Un lēmums būs atkarīgs no izšķiršanās starp pārliecību, ka varu būt gana noderīgs izpildvarā, un šaubām, vai varu būt tikpat noderīgs arī likumdevējvarā.

 

Edgars Zalāns, TP:

– Būtu tikai loģiski, ja 11. Saeimas vēlēšanās nekandidētu neviens no atlaistajiem deputātiem, par kuru darbu tauta ir izteikusi nepārprotamu viedokli. Kā gan citādi pienāks tās izmaiņas, kuras sabiedrība vēlas, ja vēlēšanās balsotājiem piedāvā tos pašus politiķus, kas strādājuši 10. Saeimā? Iespējams, mainīsies tikai politiķu kombinācijas partijās. Es pats vairs nevēlos piedalīties vēlēšanās, jo apzinos, ka atkal tiks izkliegti saukļi pret oligarhiju. Negribu piedalīties šajā balagānā.

 

Visvaldis Lācis, neatkarīgais 10. Saeimas deputāts:

– Es nekandidēšu, taču darīšu to personīgu apsvērumu dēļ. Katram 10. Saeimas deputātam ir jāizdara individuāla izšķiršanās. Jā, no vienas puses, tauta mūs ir atlaidusi. Taču, no otras, kādēļ par valdības neizdarību jājūtas vainīgiem tiem, kuri Saeimā strādājuši godīgi? Visus nevar mērīt ar vienu mērauklu! Vienmēr bijuši politiķi, kuri vieglāk pakļaujas korupcijas un oligarhijas spiedienam, un arī tie, kuri strādā pēc sirdsapziņas. Visi nav promdzenami blēži. To varu apliecināt.

 

Augusts Brigmanis, ZZS:

– Diskusija, vai atlaistās 10. Saeimas deputātiem ir morālas tiesības startēt ārkārtas vēlēšanās, ir demagoģiska. Vēlētājs visu saliks savās vietās. Ar savu izvēli viņš skaidri parādīs, kuriem politiķiem uzticas un kuriem ne. Tad jau arī pašam Valdim Zatleram nav morālu tiesību startēt vēlēšanās, jo viņš visu šo laiku sekoja Saeimas darbam, taču neko nedarīja, lai mainītu situāciju.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: