Slavenības arī aiz restēm bauda īpašu statusu
Publicēts 11. novembrī, 2011.
Parisa Hiltone un Lindsija Loena, Martins un Čārlijs Šīni, Kamerons Duglass, Pīters Dohertijs un O. Dž. Simpsons – ik pa laikam arī kāda sabiedrībā labi pazīstama un populāra personība nonāk aiz restēm.

Satiksmes noteikumu pārkāpšana un sēšanās pie stūres alkohola reibumā, narkotiku lietošana, krāpšana, zagšana un roku palaišana – iemesli, kāpēc slavenības nonāk ieslodzījumā, ir dažādi. Taču, kā atzīst grēkā kritušās slavenības, cietumā tās baudījušas lielāku komfortu salīdzinājumā ar citiem ieslodzītajiem.

Medofa «saldā dzīve» cietumā

Bernarda Medofa vārds pasaulē plaši izskanēja pirms trim gadiem, kad investīciju fonda «Madoff Securities» vadītājam tika piespriests 150 gadu ilgs cietumsods par lielākās finanšu krāpšanas shēmas (tā saucamā Ponci shēma) izveidošanu ASV vēsturē. Ar dzīvi aiz restēm krāpnieks ir tīri labi apmierināts. Vedeklai sūtītajā vēstulē viņš stāsta, ka Ziemeļkarolīnas cietumā jūtoties kā universitātes pilsētiņā, un atzīst, ka pret viņu tur izturas ar «lielu respektu», teju kā pret mafijas bosu. Šīs vēstules saturs kļuvis zināms amerikāņu TV kanālam ABC, kas ar tās atsevišķām niansēm iepazīstinājis arī savus skatītājus. «Kā jau tu vari iedomāties, esmu šeit tāda kā slavenība,» tā Medoks rakstījis savai vedeklai Stefānijai Mekai neilgi pēc cietumsoda stāšanās spēkā 2009. gada vasarā. «Lai ar kur es ietu, mani pavada uzmundrinoši izsaucieni. Tas tiešām ir jauki, kā katrs šeit rūpējas par manu labsajūtu, pat cietuma uzraugi.» Atsaucoties uz sarunām ar vairāk nekā divdesmit pašreizējiem un bijušajiem ieslodzītajiem, izdevums «New York» raksta, ka Medofu cildinot pat augsta profila ieslodzītie, piemēram, bijušais noziedznieku boss Karmins Persiko un bijušais spiegs Džonatans Pollards. Medofs mēdzot pārsteigt ar stāstiem par pasaules apceļošanu un dārgo pulksteņu kolekciju. Notiesātie, kuri nākotnē iecerējuši nodarboties ar uzņēmējdarbību, no viņa lūdzot arī biznesa konsultācijas.

Duglass cietumā lieto narkotikas

Maikla Duglasa vecākais dēls Kamerons atsēž viņam piespriesto sodu par narkotiku izplatīšanu un lietošanu. Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka Duglasa un viņa pirmās sievas Diandras dēls tirgojies ar īpaši bīstamām un atkarību izraisošām narkotiskajām vielām – kristālisko amfetamīnu «Crystal Meth». Tomēr, kā izrādās, cietums nav šķērslis, lai atteiktos no saviem agrākajiem netikumiem. Kā raksta «New York Post», cietuma uzraugs atradis pie Maikla Duglasa dēla reibinošās vielas – šoreiz kokaīnu. Par spīti tam, ka Kamerons esot atvainojies par pārkāpumu tiesnesim Ričardam Bērmanam, viņam draud vēl papildu sods vesela gada garumā. Holivudas zvaigzne Maikls Duglass uzsver, ka dēls esot sasniedzis progresu cīņā pret narkotiku atkarību, taču pilnīgi izārstēts vēl neesot.

Kāds tēvs, tāda meita. Vai otrādi

Lindsija Loena cietumā bijusi jau četras reizes, un iespējams, ka drīzumā nokļūs tur jau piekto reizi. Losandželosas Augstākā tiesa atcēlusi Loenas probāciju, jo aktrise neizturoties nopietni pret tiesas spriedumu. Šī gada aprīlī par zelta kaklarotas zādzību tiesa piesprieda Loenai 360 stundas sabiedriski derīgā darba sociālajā centrā «Downtown Women's Center», taču jau pēc kāda laika centrs atteicās no sadarbības ar Loenu, un aktrise turpināja strādāt Amerikas Sarkanajā Krustā. Prokuratūra uzskata, ka šādā veidā Loena pārkāpusi probācijas noteikumus un viņas vieta ir cietumā. Aktrise pameta tiesas zāli, saslēgta roku dzelžos, taču pēc 100 000 ASV dolāru drošības naudas iemaksāšanas palaista mājās. Drīzumā tiesa lems par Loenas tālāko likteni, un, ja viņai tiešām atkal būs jādodas uz soda izciešanas vietu, aktrise tur būs jau «savējā». Savu iepriekšējo sodu viņa izcieta sieviešu cietumā mazpilsētiņā Linvudā, kas atrodas dažu kilometru attālumā no Losandželosas. Toreiz izplatījās baumas, ka Loena baudot tur īpašu labvēlību, par ko noskaitušās citas notiesātās. Tā, piemēram, aktrisei esot bijusi ierādīta speciāla, slavenībām rezervēta vienvietīga kamera – tur viņa drīkstējusi ieturēt maltīti un tikties katru dienu ar savu advokāti.

Problēmas ar likumu nav tikai Lindsijai vien – arī viņas tēvs Maikls Loens šobrīd atrodas arestā uz aizdomu pamata par savas bijušās draudzenes iekaustīšanu un nāves draudiem. Loens atzinis, ka tiešām strīda laikā sadauzījis savas draudzenes mobilo telefonu, taču noliedza, ka būtu viņu fiziski ietekmējis.

Pieredzes apmaiņa par cietumā pavadīto laiku

Taisni vai neticami, kā slavenības spēj savas dzīves tumšākos brīžus pārvērst ienesīgā biznesā. Bet varbūt nemaz tik slikti aiz restēm nav?! Visiem labi pazīstamā ballīšu karaliene un miljonu mantiniece Parisa Hiltone un amerikāņu reperis Lil Wayne preses konferencē dalījās savā pieredzē par piedzīvoto cietumā. Reperis pavadījis Ņujorkas labošanas iestādē astoņus mēnešus par nelegālu ieroču glabāšanu, bet planētas slavenākā «tusētāja» izcietusi sodu par sēšanos pie stūres alkohola reibumā. No abu «cietumnieku» stāsta izriet, ka cietums ir bijis daudz labāks par jebkuru terapijas seansu. «Man cietums bija absolūti OK, jo es varēju tajā laikā būt pilnīgi viens ar savām domām,» atzina Lil Wayne. «Man savukārt nācās 24 stundas nodoties vientulībai,» atceras Hiltone. Tomēr speciāli organizētajā intervijā abi nonāca pie viena secinājuma, proti, «nav pasaulē labāku izjūtu kā tās, kad tu esi brīvībā».


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: