Rīgas pils atjaunošanai miljoni atrasti
Publicēts 2. novembrī, 2011.
Rīgas pils atjaunošanu plānots uzsākt nākamā gada pirmajā pusē ar priekšpils rekonstrukciju un restaurāciju. Tajā atrodas Valsts prezidenta un kancelejas darba telpas.

Valsts akciju sabiedrības Valsts nekustamie īpašumi sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina informē, ka līdzekļi Rīgas pils atjaunošanai ir atrasti. «Kopējais paredzētais šo remontdarbu laiks ir 2,5 gadi no līguma noslēgšanas brīža ar būvdarbu veicēju līdz objekta nodošanai ekspluatācijā. Rīgas pils priekšpils rekonstrukcijai un restaurācijai plānotais ieguldījums ir 20 866 171 lats,» viņa atbildēja Neatkarīgajai. Valsts prezidenta padomniece Elīna Egle bija nākusi klajā ar ierosinājumu veidot ziedojumu fondu pils atjaunošanai, bet, kā pati atzinusi BNS, pagaidām nekas nav darīts, lai fonds taptu.

Jāatgādina, ka septembrī noslēdzās Rīgas pils interjera metu konkurss, lai padarītu mūsdienīgāku pils iekārtojumu. Uzvarētājs tika noteikts tikai sadaļā par prezidenta kabineta restaurāciju, bet ne pārējās konkursa daļās. Valsts prezidentam un viņa komandai jāpārceļas uz ASV vēstniecības bijušo ēku Raiņa bulvārī 7, tad varēs izsludināt konkursu par Rīgas pils rekonstrukciju un restaurāciju.

«Savukārt, runājot par Valsts prezidenta Jūrmalas rezidenci, patlaban kopīgi gan ar Valsts prezidenta kanceleju, gan Finanšu ministriju un Ministru prezidenta biroju notiek pusēm pieņemamākā risinājuma meklēšana,» saka D. Laukšteina. Tika ierosināts šo īpašumu Jūrmalā izsolīt, taču šāds risinājums netiek atbalstīts. Vismaz ne pagaidām. «Runa ir par ļoti specifisku valsts īpašumu un nopietnu jautājumu, kur nedrīkst pieņemt sasteigtu lēmumu. Ir jāievēro gan Valsts prezidenta kancelejas viedoklis, gan valsts akciju sabiedrības Valsts nekustamie īpašumi nepieciešamība atgūt remontdarbos ieguldītos līdzekļus,» skaidro D. Laukšteina. Pašlaik nav zināms neviens konkrēts variants, ko varētu iesākt ar Jūrmalas rezidenci. Pašreiz tur neviens nedzīvo, nedz arī to izmanto kādiem citiem mērķiem.

Remontdarbi 95,9 kvadrātmetru plašajās Valsts prezidenta Jūrmalas rezidences iekštelpās sākās 2007. gada septembrī un turpinājās līdz 2008. gada jūlijam. Tos veica pēc Valsts prezidenta kancelejas norādījumiem. Pašlaik obligātie maksājumi (apsaimniekošana un uzturēšana) ir 2379,61 lats mēnesī bez pievienotās vērtības nodokļa. Šajā summā neietilpst remontdarbiem iztērētā nauda. Saskaņā ar D. Laukšteinas teikto, prezidenta kanceleja turpina maksāt obligātos maksājumus, kaut arī Jūrmalas rezidenci neizmanto.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: