Oslo šāvēja advokāts: Breivīks dzīvo citā realitātē
Publicēts 27. jūlijā, 2011.
Aizturētais Norvēģijas slaktiņa sarīkotājs Anderss Bērings-Breivīks, kurš atzinies sprādzienu organizēšanā Oslo centrā un asinspirts sarīkošanā Utoejas salā, nezin cik cilvēkus ir nogalinājis,šodien preses konferencē teicis viņa advokāts, ziņo BBC news.

 

Norvēģijas policija pilnu bojāgājušo sarakstu gatavojas publiskot otrdienas vakarā, pēc tam, kad tiks informētas visu bojāgājušo ģimenes.

Kā stāsta advokāts, Bērings-Breivīks pirms uzbrukuma lietojis narkotiskas vielas, kas ļautu viņam būt pēc iespējas "efektīvākam".

Pirmdien, 25.jūlijā slepkavam Norvēģijas tiesa izvirzīja apsūdzību terorismā par kuru var piespriest maksimālo sodu - 21 gadu. Tagad Prokuratūras pārstāvji paziņojuši, ka Bēringam- Breivīkam tiks izvirzīta vēl viena apsūdzība noziegumā pret cilvēci, un tādā gadījumā sods ir ievērojami lielāks - 30 gadi.

"Tagadējās apsūdzības ir pagaidu variants. Vēlāk var tikt izvirzītas citas apsūdzības un sods var palielināties," paziņojusi prokurore Kristīna Hatlu.

Pants, kas paredz 30 gadu cietumsodu par noziegumiem pret cilvēci, parādījās Norvēģijas kriminālkodeksā 2005. gadā.

Kā preses konferencē, atbildot uz neskaitāmajiem jautājumiem, izteicās slepkavas advokāts Geirs Lipstāds, Breivīka personību ir ļoti grūti aprakstīt, tā kā viņš "nelīdzinās nevienam no mums".

Viņš dzīvojot pats savā realitātē un uzskatot, ka atrodas karastāvoklī, un šādā karastāvoklī viņa rīcība esot attaisnojama. "Viņš saka, ka Rietumu pasaule viņu nesaprot, bet viņš esot karastāvoklī. Viņš saka, ka pēc 60 gadiem mēs sapratīšot viņa viedokli," saka advokāts, tādējādi netieši norādot uz Breivīka pārliecību, ka Rietumu pasaule tiek pakļauta islāma kultūras kolonizācijai.

Pats uzbrucējs uzskata, ka ir pie pilna saprāta, taču viņa psihisko veselību tuvākajā laikā novērtēs psihiatru komanda.

Advokāts viņu raksturo kā ļoti mierīgu, nosvērtu un runātīgu - viņš nemitīgi stāstot par savu gadiem tapušo un internetā atrodamo manifestu. Advokāts gan uzsver, ka varmāka jūtot naidu ne tikai pret Darba partijas biedriem, bet jebkuru cilvēku, kurš atbalsta mūsdienu politisko sistēmu un neatbalsta galēji ekstrēmus uzskatus nacionālajos jautājumos.

Uzbrucējs arī esot atzinies, ka viņš pats esot gaidījis, ka policijai viņa sarīkoto asinspirti uz salas jauniešu nometnē izdosies apturēt ātrāk, nekā tas notika.

Arī advokātam vīrietis esot apgalvojis, ka viņa sabiedrotie ir "divas šūniņas Norvēģijā un vairākas ārzemēs". Ar savu rīcību Breivīks esot gribējis aizsākt revolūciju visā Rietumu pasaulē.

Aizturētais Norvēģijas asinspirts sarīkotājs Anderss Bērings-Breivīks gatavojies nogalināt arī bijušo valsts premjerministri Grū Hārlemu Bruntlani, kuru valstī dēvē par "nācijas māti", vēsta izdevums "Aftenposten".


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: