Norvēģijas terorista Breivīka tiesa sāksies nākamgad
Publicēts 15. novembrī, 2011.
Traģiskā Norvēģijas 22.jūlija slaktiņa rīkotājs Anderss Bērings-Breivīks pirmdien, 14.novembrī tika izsaukts uz Oslo tiesu, ziņo RFI.

Tiesnesis sēdē paziņoja, ka pamatojoties uz jau zināmajiem psihiatriskās ekspertīzes rezultātiem Bērings-Breivīks visticamāk tiks tiesāts.

Sākotnēji ekspertiem tika dots laiks līdz 1.novembrim, lai dotu savu slēdzienu, taču prokuratūra un Bēringa-Breivīka advokāti vienojās par šī termiņa pagarināšanu līdz novembra beigām."Šī lieta ir tik svarīga, ka mums nepieciešams vairāk laika," atzinusi psihiatru pārstāve.

14. novembrī notikusī tiesas sēde bija atklāta, un to klātienē vēroja gan žurnālisti, gan ekstrēmista 77 upuru ģimenes locekļi un citi interesenti.

Kā ziņo CNN, Breivīks tiesas zālē sevi nosaucis par "Norvēģijas pretošanās kustības virspavēlnieku" un lūdzis tiesnesim atļauju uzrunāt upuru tuviniekus, taču tiesnesis liedza viņam to darīt.

Iepriekš tiesas sēdes, kurās tika lemts par apsūdzētā ieslodzījuma termiņa pagarināšanu, notika aiz slēgtām durvīm, bažījoties, ka ekstrēmists varētu mēģināt sazināties ar iespējamiem līdzzinātājiem. Taču izmeklēšanas gaitā pieaugusi policijas pārliecība, ka Bērings-Breivīks rīkojies viens pats.

Bērings-Breivīks tiesā atzinies, gan 22.jūlijā sarīkotajā sprādzienā Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā, kurā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus. gan, ka sarīkoja apšaudi Ūteijas salā, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem, taču savu vainu terorismā noliedza.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem apšaudē viņš nogalināja 69 cilvēkus, bet vēl 67 tika ievainoti.

Tagad Breivīka ieslodzījuma termiņš tika pagarināts vēl par 12 nedēļām līdz 2012. gada 6. februārim.

Breivīka advokāts žurnālistiem pastāstīja, ka Breivīks neatzīst tiesu un prasa nekavējoties viņu atbrīvot.

Kopš apcietināšanas Breivīks atrodas Oslo cietumā pilnīgā izolācijā, viņam ir liegta iespēja saņemt korespondenci, pieņemt apmeklētājus un liegta pieeja medijiem.

Kā liecina Bēringa-Breivīka internetā publicētā dienasgrāmata, uzbrukumus viņš plānoja vismaz no 2009.gada un tos realizēja vienatnē.

Kā pamatojumu slaktiņam Bērings-Breivīks min naidu pret musulmaņiem un neapmierinātību ar Norvēģijas valdības īstenoto elastīgo imigrācijas politiku.

Viņa tiesāšana šajos noziegumos varētu sākties 2012.gada 16.aprīlī.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: