Meksikā narkotirgoņi uz lielceļa pamet 35 līķu
Publicēts 23. septembrī, 2011.
Verakrusas štatā Meksikā bruņoti cilvēki demonstratīvi uz viena no lielceļiem pametuši divas kravas automašīnas, kurās atradušies 35 cilvēku līķi.

 

Štata ģenerālprokurors Reinaldo Eskobars atzinis – nav šaubu, ka runa ir par narkotiku kontrabandistu grupējumu savstarpējo rēķinu kārtošanu, taču nav apstiprinājis medijos pavīdējušo informāciju, ka nozieguma upuri ir grupējuma Zetas locekļi.

Laikraksts Milenio vēsta, ka otrdienas pēcpusdienā, sastrēgumstundas laikā, satiksmi uz bulvāra netālu no Bokas del Rio pilsētas centra pēkšņi sākuši regulēt formas tērpos ģērbti bruņoti ļaudis. «Tie nebija nedz policisti, nedz armijas karavīri – viņi mērķēja uz autovadītājiem, pēc tam no kravas automašīnām uz ceļa izkrāva vairākus līķus, bet tad aizbrauca, pametot mašīnas un upurus,» stāstījis kāds notikuma aculiecinieks. Izsauktā policija divās kravas automašīnās atradusi 23 vīriešu un 12 sieviešu līķus – vairākiem upuriem rokas bijušas sasietas uz muguras, bet uz ķermeņa bijušas redzamas spīdzināšanas pēdas.

Ģenerālprokurors R. Eskobars paziņojis, ka identificēti septiņi upuri un visiem esot saistība ar kriminālo pasauli – viņi tiesāti par cilvēku nolaupīšanu, izspiešanu, slepkavībām un citiem noziegumiem. «Mēs esam uzsākuši plašu izmeklēšanu un godīgi atzīstam, ka šādā situācijā vēl neesam bijuši,» R. Eskobara sacīto citē AP. Viņš nav apstiprinājis Milenio izplatītās ziņas, ka nogalinātie bijuši grupējuma Zetas locekļi – jāatgādina, ka šis grupējums izveidojies no bijušajiem Meksikas armijas īpašo uzdevumu vienību karavīriem un policistiem, kuri sākotnēji kalpoja Līča kartelim, bet pēc tam uzsāka paši savu narkotiku tirdzniecības rūpalu. Tāpat ģenerālprokurors noraidījis vietējās radiostacijas vēstīto, ka daļa no nogalinātajiem ir cietumnieki, kuriem pirmdien izdevās izbēgt no vairākiem Verakrusas štata cietumiem.

Meksikāņu drošības eksperts Alberto Islass sarunā ar Reuters sacījis, ka viņam nav šaubu par to, ka turpinās cīņa starp grupējumu Zetas, Līča karteli un Sinaloas karteli. Līdz šim šī cīņa vairāk izpaudās Meksikas ziemeļos, netālu no robežas ar ASV, taču tagad narkotiku kontrabandistiem radušās domstarpības arī par citiem narkotiku transportēšanas maršrutiem. «Verakrusa ir stratēģiskā ziņā ļoti svarīga osta. Līdz šim tas attiecās galvenokārt uz legālo tirdzniecību, bet tagad to pašu var sacīt arī par narkotiku eksportu,» uzsvēris A. Islass. BBC atgādina, ka kopš 2006. gada vardarbībā, kas saistīta ar narkotiku tirdzniecību, Meksikā gājuši bojā no 35 000 līdz 40 000 cilvēku, turklāt pēdējā laikā narkotiku kontrabandistu pastrādātie noziegumi kļūst aizvien demonstratīvāki un šaušalīgāki.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: