LTV durvis atvērtas gan Streipam, gan Domburam
Publicēts 29. septembrī, 2011.
Latvijas Televīzijā (LTV) vairs nav ne žurnālistu diskusijas, ne publisko debašu raidījuma, bet to vietā top citi, līdzīgi. LTV vairs nestrādā šo raidījumu vadītāji Kārlis Streips un Jānis Domburs, tomēr televīzija viņu priekšā durvis neesot aizcirtusi.

 

Latviešiem ir teiciens, ka svēta vieta tukša nestāv, un LTV negrasās atteikties no analītiskiem raidījumiem par politiskiem jautājumiem. LVT informatīvi dokumentālo raidījumu satura redaktore Sarmīte Plūme Neatkarīgajai sacīja, ka K. Streipa vadītais Skats no malas netiks atjaunots, bet pirmdienu vakaros būs redzams cits raidījums. Zināms arī, ka sarunas ar J. Domburu – publisko debašu raidījuma Kas notiek Latvijā? vadītāju – ir ievilkušās garumā vai, visticamāk, iestrēgušas. Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes

(NEPLP) nostāja bija, ka, vēlākais, mēneša laikā LTV skatītājiem jāpiedāvā analītisks raidījums par politiskajām norisēm. «Tas ir maksimāli ilgākais laiks,» piebilda S. Plūme.

Viņa sarunā ar Neatkarīgo uzsvēra, ka diskusiju raidījuma vadītāju meklē ne tikai LTV resursos, bet arī ārpus sabiedriskās televīzijas sienām. S. Plūme izklausījās nepatīkami pārsteigta par publiskajā telpā izplatīto provokatīvo ziņu, ka K. Streipu aizvietošot laikraksta Diena valdes loceklis Romāns Meļņiks: «Romāns Meļņiks atskrēja Streipa vietā?!» R. Meļņiks uz televīziju konkrēti ar viņu tikties atnācis 29. augustā, «pirms visiem negadījumiem ar Streipu», un piedāvājis sava raidījuma koncepciju, kam nav nekāda sakara ar K. Streipa vadīto diskusiju. LTV ģenerāldirektors Edgars Kots vakar izteicies, ka notiek sarunas ar žurnālistu Gundaru Rēderu par jauna diskusiju raidījuma veidošanu par politiku.

Atgādināsim, ka K. Streipam LTV bija jāatstāj pēc diskusijā izskanējušā rupjā vārda maukas, ko viņš veltīja, komentējot pēcvēlēšanu situāciju. Likums nosaka – no pulksten 7 līdz 22 aizliegts programmās lietot rupjus vai nepieklājīgus izteicienus, tāpēc vakar NEPLP nolemts, ka LTV jāmaksā soda nauda – 100 latu. LTV vadība informējusi, ka vērtēs iespēju šo summu piedzīt no žurnālista.

K. Streips jau izpaudies, ka negrasās maksāt, jo valodnieki augstāk minēto vārdu nav atzinuši par rupju. Latviešu valodas aģentūrā Neatkarīgā saņēma skaidrojumu, ka attiecīgais vārds ir leksiskais vulgārisms un šajā gadījumā netiek vērtēts konteksts, kādā tas teikts un uz ko attiecināts – uz cilvēku, dzīvnieku vai jebko citu. Šis ir rupjai runai raksturīgs nepieklājīgs vārds, kura lietošana ir runas uzvedības normu pārkāpums.

E. Kots vakar sarunā ar žurnālistiem palika pie sava – lēmums par K. Streipa atlaišanu nav bijis pārsteidzīgs, taču tikai žurnālista ziņā esot atstāta iespēja izvēlēties, vai viņš gribēs atgriezties darbā LTV. Proti, ja K. Streips atzīs, ka ir pārkāpis valodas kultūru un būs iniciators sarunai. Arī S. Plūme apliecināja, ka LTV strikti nenostājas pret sadarbību ar K. Streipu un J. Domburu.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: