Loskutovu izbalso vēsā mierā
Publicēts 30. jūnijā, 2008.
Lietišķs balsojums ar 52 balsīm par un 40 pret svētdien, 29. jūnijā, beidzot izšķīra jautājumu par KNAB priekšnieka Alekseja Loskutova atbrīvošanu no amata. Iepriekš vairāk nekā trīs stundu debatēs faktiski netika runāts par atlaišanas būtību – runas bija politiskas gan no opozīcijas, gan valdības koalīcijas deputātu puses.

Pirmie, piemēram, Pilsoniskās savienības līdere Sandra Kalniete, izvirzīja apgalvojumu, ka "starptautiskais eksperts apstiprinās, ka varas uzbrukumi korupcijas apkarošanas iestādei ir pierādījums, cik labi šī iestāde strādā". Savukārt ekspremjers Aigars Kalvītis (TP), kurš pirms gandrīz gada sāka pirmo neveiksmīgo mēģinājumu izvērtēt KNAB finanšu pārkāpumus, A. Loskutovam pārmeta KNAB politizāciju. "Lai viņš nāk un sēž starp mums, un ir politiķis starp mums, nevis tas, kas izmanto instrumentus pret mums, pataisot mūs par neliešiem tautas acīs," teica politiķis. Savukārt aģentūra LETA svētdienas vakarā ziņoja, ka A. Loskutovam piedāvāts darbs Ģenerālprokuratūrā un šo piedāvājumu izteicis ģenerālprokurors Jānis Maizītis. Jāatgādina, ka par pamatu A. Loskutova atcelšanai no amata kalpoja valdības izveidotās komisijas atzinums, kas konstatēja viņa nekompetenci un bezdarbību, bija iemesls 135 500 latu zādzībai no KNAB. Komisiju vadīja J. Maizītis, tās lēmums bija vienbalsīgs.

 

Brīdī, kad pie Saeimas deviņu stundu garumā kliedzošais un pa laikam arī dziedošais ļaužu pūlis uzzināja balsojuma rezultātu, tika izkliegti saukļi, prasot atlaist Saeimu. Tas sasaucās ar Jaunā laika līderes Solvitas Āboltiņas iepriekš izteikto aicinājumu sanākušajiem savu attieksmi paust 2. augusta referendumā, kad tiks balsots par arodbiedrību izstrādātajiem priekšlikumiem grozīt Satversmi, lai noteiktai daļai vēlētāju dotu iespēju atlaist Saeimu.

 

Svētdienas mītiņu pie Saeimas ne apmeklētības, ne iedarbīguma ziņā nevarēja salīdzināt ar rudens protestiem pret A. Loskutova atlaišanu, novēroja Neatkarīgā. Pie Saeimas esošie policisti lēsa, ka sapulcējušies 500 vai nedaudz vairāk cilvēku. Deviņi no desmit protestētājiem bija pensionāri vai cilvēki pusmūžā; jaunieši un trīsdesmitgadnieki bija vien daži. Tika atkārtoti saukļi par "zagļiem", bet deputātu Juri Dobeli (TB/LNNK), kurš sanākušos provocēja ar divdomīgi uztveramu mīmiku un žestiem, daži nosauca par "Jūdasu". Pats deputāts gan žurnālistiem apgalvoja, ka nav vēlējies nevienu izsmiet vai apvainot.

Lasīt visu: http://www.nra.lv/zinas/3400-loskutovu-izbalso-vesa-miera.htm 

Autors: Agnese Margēviča

Foto: Edijs Pālens, BNA LATVIA


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: