Latvijas Radio žurnālists Lībietis atbrīvots
Publicēts 30. jūnijā, 2011.
Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā trešdien aizturēts Latvijas Radio (LR) žurnālists Uģis Lībietis, taču pēc aptuveni divām stundām viņš atbrīvots.

 

Lībietis pastāstīja, ka viņš kopā ar citiem tā dēvētās klusējošās akcijas dalībniekiem vienkārši gājuši pa ielu, un visu laiku akcijas dalībniekus novēroja civilās drēbēs ģērbti operatīvie darbinieki, kuri izlases veidā sākuši bāzt cilvēkus autobusos. Brīdī, kad viņš ar savu telefonu to mēģinājis nofotogrāfēt, Lībietis aizturēts.

"Pie manis pienāca divi cilvēki, kas mani iestūma citā mazā busiņā," stāstīja Lībietis. Kopā ar viņu busiņā atradušies septiņi preses pārstāvji un vēl daži cilvēki, kopumā vienpadsmit.

Viņi aizvesti uz miliciju, kur pierakstīti cilvēku dati, un pēc tam aizturētie atbrīvoti. Milicijā gan neesot pamatots, kādēļ Lībietis un citi cilvēki aizturēti. "Laikam ar dalību akcijā pietiek," piebilda žurnālists.

Lībietim arī pārbaudītas mantas, gan bez liecinieku klātbūtnes, bet viņam nekas nav atņemts. "Ar mani viss ir ļoti kārtībā," aģentūrai BNS apliecināja Lībietis, kurš no Baltkrievijas Latvijā atgriezīsies piektdien.

Lībietis savā tvitera kontā pirms aptuveni divām stundām ierakstīja, ka "esmu paņemts ciet. Pašlaik kaut kur ved. Viss būs labi."

ĀM preses sekretārs Jānis Sīlis aģentūrai BNS apliecināja, ka ministrija un vēstniecība Baltkrievijā ir informēta par notikušo, un konsuls pašlaik mēģina noskaidrot sīkākus notikušā apstākļus.

Lībietis bijis pasākumā "Klusējošā pastaiga", kas norisinājās pilsētas centrā. Kad Latvijas Radio kolēģi ar viņu sazinājušies, lai uz pulksten 20 viņš sniegtu reportāžu, žurnālists pavēstījis, ka sēž busiņā, un viņam likts pabeigt sarunu, pavēstīja Sīlis.

LR Ziņu dienesta vadītājs Jānis Siksnis aģentūrai BNS teica, ka viņam sīkāka informācija par notikušo pagaidām vēl nav. "Ārlietu ministrija mierināja, ka lielam satraukumam nav pamata, jo parasti cilvēki pēc pāris stundām tiek atbrīvoti," sacīja Siksnis.

Lībietim bijusi žurnālista akreditācija un nepieciešamie dokumenti bijuši kārtībā, piņķerīgāka situācija varētu rasties, ja žurnālists uz Minsku būtu devies kā tūrists, stāstīja Siksnis.

Savukārt Krievijas ziņu aģentūra "Interfax" vēsta, ka bez Lībieša aizturēti četri fotoreportieri, tostarp "Interfax" fotokorespondents Pāvels Potrašņikovs, savukārt aģentūras "Reuters" videoreportierim Vladimiram Kostinam sasista kamera. Baltkrievijas cilvēktiesību aizsardzības centra "Vjasna" ("Pavasaris") interneta vietnē teikts, ka protesta akcijā pavisam aizturēti vairāk nekā 40 cilvēki.

Tvitera kontā Lībietis vēl arī raksta, ka būs klāt klusējošajā protestā. "Piektdienas rītā būs daudz plašāks gabals par situāciju te," viņš rakstījis pirms astoņām stundām. Ar smaidu žurnālists arī rakstījis, ka jau otrdien viņam ieteikts līdzi paņemt arī konsulāta telefona numuru.

Savukārt pirms aptuveni četrām stundām Lībietis tviterī raksta, ka "sēžu puslegālā balkrievu radiostacijā...Diezgan jauta kompānija! Lietus beidzies, tā kā jābrauc uz interviju! Vakarā kārtējā Plošča!". Viņš arī vēstījis, ka neoficiāla informācija liecina, ka Minskas centra virzienā virzas bruņumašīnas, iepriekšējo reizi tas bija 19.decembrī.

Baltkrievijas opozīcija katru trešdienu aicina savus atbalstītājus pulcēties Minskas centrā, lai klusējot protestētu pret autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu.

prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu.


Komentāri (1)
Riepas: Njā, kamēr tur būs demokrātija, ehh!
30/06/2011 17:35
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: