Latvijā plāno atgriezties tikai piektā daļa aizbraucēju
Publicēts 26. septembrī, 2011.
Tikai piektā daļa ārvalstīs dzīvojošie latvieši ir izlēmuši, ka kādreiz atgriezīsies un aptuveni tikpat daudz (19%) pauduši viedokli, ka nevēlētos pārcelties uz dzīvi Latvijā.

 

Tā liecina VisiDati.lv veiktā aptauja ārvalstīs dzīvojošo latviešu vidū. Mazāk nekā puse aptaujāto (42%) vēlētos, bet nav pārliecināti vai kādreiz tiešām pārcelsies atpakaļ.

 

Svarīgākais iemesls kādēļ atgriezties, ir Latvijā palikušie ģimenes locekļi un draugi. Vairumam aptaujāto (82%) Latvijā dzīvo kāds no ģimenes locekļiem. Svarīgs faktors ir arī ārvalstīs nodzīvotais laika periods. Lielākā daļa no tiem, kas plāno atgriezties uz dzīvi dzimtenē, ārvalstīs mitinās salīdzinoši īsāku laiku - līdz 2 gadiem.

 

Svarīgākie iemesli kādēļ neatgriezties uz dzīvi Latvijā ir labāka ekonomiskā labklājība mītnes valstī, iespēja vairāk nopelnīt un aptuveni puse no respondentiem jau ir nodibinājuši ģimeni un iedzīvojušies ārvalstīs. Lielākai daļai ārvalstīs dzīvojošiem latviešiem izdodas veidot uzkrājumus, 46% aptaujāto ir kredīts (60% no tiem maksā Latvijā izsniegtu kredītu). Papildus ekonomiskajai situācijai būtisks iemesls neatgriezties ir valdības darbība. Ievērojami liels aptaujāto skaits (72%) uzskata, ka korumpētība Latvijā ir augstāka nekā viņu pašreizējā mītnes valstī.

 

Bieži izskanējušais viedoklis par to, ka aizbraucēji pārsvarā strādā lauku un fiziskos darbus, nav pilnībā precīzs. Kā liecina veiktā aptauja, apmēram 40% ārvalstīs dzīvojošie latvieši strādā fizisku darbu, bet pārējo vidū ir daudzi kvalificēti darbinieki: 7% aptaujāto ir vadītāji kādā uzņēmumā ar vismaz vienu padoto un katrs piektais strādā algotu, intelektuālo darbu.

 

Kā liecina aptaujas dati, gandrīz puse aptaujāto no Latvijas izbraukuši pēdējo 3 gadu laikā. Ārvalstīs dzīvojošie latvieši aktīvi seko līdzi notikumiem Latvijā – vairāk nekā puse lasa Latvijas ziņas katru dienu. Lielākā daļa (80%) apciemo Latviju vismaz reizi gadā. Aptuveni trešdaļa atzīst, ka no apkārtējiem dažreiz jūt nosodījumu par to, ka pametuši Latviju. Visvairāk nosodījumu jutuši no Latvijā dzīvojošiem.

 

Aptauju veica pētījumu kompānija SolidData portālā visidati.lv no 12. līdz 16. septembrim. Aptaujā piedalījās 843 ārvalstīs dzīvojošie latvieši. Visvairāk aptaujāto dzīvo Apvienotajā Karalistē (39%), Īrijā (14%), ASV (14%), Skandināvijas valstīs (16%).


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: