Latvieši mēģina radīt alternatīvu "Google" meklētājam
Publicēts 12. augustā, 2011.
Pirms divām nedēļām medijus sasniedza ziņa par Latvijā izveidotu konkurentu populārajam Google meklētājam, kas ievērojami atšķiroties un savā ziņā pat pārspējot citus meklētājus.

 

Neatkarīgā secināja, ka jaunais serviss www.froto.lv tiešām atšķiras no Google, taču par tā efektivitāti vai pārākumu pārliecību neguva. Vismaz pagaidām. «Pirms dažām dienām Latvijā sāka darboties jauns serviss www.froto.lv, kas ir absolūti atšķirīgs no tā, ko interneta lietotāji mēdz izmantot pašlaik. Līdz šim, lai kaut ko sameklētu un iegādātos, talkā tika ņemts Google, taču bieži vien tas nesniedza cerētos rezultātus un cilvēkiem bija jātērē ļoti daudz laika, lai izskatītu katru piedāvāto lapu, novērtētu to atbilstību meklētajam un izvēlētos sev piemērotāko. Jaunizveidotā www.froto.lv galvenā priekšrocība un atšķirība no konkurentiem ir tā, ka tas nav kārtējais preču un pakalpojumu meklētājs. Tas ir atradējs, kas atrod visu mūsu vietā,» tā sava servisa unikalitāti raksturoja SIA Froto valdes loceklis Jēkabs Endziņš.

Neatkarīgā pārbaudīja, cik ātri, ērti un efektīvi izdosies atrast ceļojumu uz Krētu, izmantojot gan Google, gan Froto piedāvātās iespējas.

Otrdien ap pulksten 18.30 ierakstīju šos vārdus abos meklētājos. Rezultāts Google nepārsteidza. Šis meklētājs piedāvāja vairāk nekā 300 dažādu mājas lapu, kurās bija pieminēti ceļojumi uz Krētu. Ar lielāku interesi gaidīju, ko būs atradis Froto, kas nevis mehāniski atlasa lapas ar meklējamiem vārdiem, bet gan aizsūta pieprasījumu konkrētiem uzņēmumiem – saviem sadarbības partneriem. Kad ap pulksten 21 jau biju izskatījusi vairākas Google atrastās mājas lapas ar ceļojumu piedāvājumiem uz Krētu, atradusi piemērotāko variantu un izlasījusi atsauksmes par viesnīcu, no Froto vēl nebija nekādu ziņu. Atkārtoju meklējumu, pievienojot vēl vārdu septembris. Taču atkal nekā. Vakar no rīta epastā beidzot saņēmu ziņu no Froto: «Diemžēl nevarējām nosūtīt Jūsu pieprasījumu, jo tas neatbilst sistēmas lietošanas noteikumiem. Iespējamie iemesli pieprasījuma atteikumam: lietoti necenzēti vārdi; nav norādīts meklētais pakalpojums vai prece; trūkst konkretizējoša apraksta.»

Froto norāda, ka atbildes sniegšanas termiņš atkarīgs no uzņēmuma darba laika, iespējām un resursiem, tāpēc atbilžu saņemšanas laiks dažādos uzņēmumos var svārstīties no 15 minūtēm līdz pat pāris dienām. Tas vieš cerības, ka varbūt vēl saņemšu kādu ziņu no Froto, taču skaidrs ir viens – ar Google atbilžu saņemšanas ātrumā Froto pagaidām konkurēt nevar. Par to, vai Froto atrastie piedāvājumi būtu labāki nekā ar Google, pārliecināties nepaspēju.

Gan Google, gan Froto meklētājs vismaz teorētiski ir anonīms. Taču, lai saņemtu ziņas no Froto, ir jānorāda savs epasts, bet, lai iepazītos ar uzņēmumu atbildēm, ir jāreģistrējas. Abi meklētāji ir bez maksas, taču uzņēmumiem, kuru interesi Froto nogādā līdz preču vai pakalpojumu meklētājam, tas ir maksas pakalpojums. Kad uzņēmums saņem savā epastā un Froto.lv profilā klientu vēlmes, tās var apskatīt un izšķirot bez maksas. Taču, ja uzņēmums vēlas sazināties ar kādu klientu, ir jāmaksā 15 santīmu par pirmo atbildi viņam. Pārējā sarakste ir bez maksas.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: