Ķuzis: policistiem jāmaksā kā pirmskrīzes laikos
Publicēts 2. augustā, 2011.
Šodien valdība lemj par Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes vadītāja Inta Ķuža apstiprināšanu VP priekšnieka amatā. Maz ticams, ka viņa kandidatūra tiks izbrāķēta, jo pozitīvi par I. Ķuzi izsakās gan arodbiedrība, gan iekšlietu sistēmas darbinieki un iekšlietu ministrs Aigars Štokenbergs.

 

I. Ķuzis iekšlietu sistēmā nostrādājis 29 gadus, viņam ir sociālo zinātņu maģistra grāds tiesību zinībās, un formāli viņš atbilst VP vadītāja kritērijiem.

 

Topošais VP vadītājs saņēmis norādījumus, ka viņam būs jāsakārto policijas atalgojuma sistēma, taču par konkrētu termiņu tiks runāts tikai pēc apstiprināšanas amatā.

 

«Pašlaik policijā cilvēki netic sev un netic rītdienai,» situāciju vērtē I. Ķuzis. Pēc ģenerāļa domām, cilvēkiem ir jāsaprot, ka viņi var nopelnīt, strādājot policijā. Tiesa – policija nav vieta, kur kļūt par bagātnieku, taču ar atalgojumu jāpietiek, lai pabarotu ģimeni un izskolotu bērnus, uzskata topošais VP priekšnieks. Nosaukt konkrētu summu, ar kādu nākotnē varētu rēķināties policisti, I. Ķuzis nevēlas, norādot, ka visu noteiks diferencētā atalgojuma sistēma.

 

«Ir tādi kadri, kuri spēj vairāk, uz kuriem turas nodaļas un biroji, kuriem ir zvaigznītes, un ir arī parastie ierindnieki. Domāju, ka labākajiem darbiniekiem atalgojumam vajadzētu būt tik lielam kā pirmskrīzes periodā, kad, strādājot ar organizēto noziedzību, varēja nopelnīt ap 700–800 latiem mēnesī. Tagad, atnākot uz policiju, kārtībniekam ir 270 latu alga, kas nav īsti normāli,» uzskata

 

I. Ķuzis. Viņš norāda, ka algu palielināšanu nav plānots panākt ar policistu atlaišanu, bet meklēt pašreizējā policijas darbinieku nenokomplektētajā štatā.

 

Apstiprināšanas gadījumā I. Ķuža vietu VP Rīgas reģiona pārvaldē ieņems kāds no viņa vietniekiem – Andrejs Grišins, Aleksandrs Bukēvičs vai Kaspars Platnieks. «Man šķiet, ka esmu izveidojis labu komandu un viens no vietniekiem noteikti varēs uzņemties manus pienākumus,» saka I. Ķuzis, taču konkrētu pēcteča vārdu nosaukt atsakās. Spēcīgs Rīgas reģiona vadītājs nepieciešams tāpēc, ka tajā notiek aptuveni 60% visu Latvijas noziegumu.

 

I. Ķuzis vienmēr bijis atvērts medijiem un tradīciju plāno turpināt, arī vadot VP.

 

Vairāki eksperti iepriekš norādījuši, ka tieši komunikācija un koordinācija varētu būt I. Ķuža vājākais posms, kas savukārt teicamā līmenī bija A. Velšam. «Policists pirmām kārtām ir tautas kalps, un mums jāstrādā iedzīvotāju labā,» saka I. Ķuzis.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: