Ko pateica Titavs?
Publicēts 16. februārī, 2010.
Sestdien Rīgas Latviešu biedrības namā svētku gaisotne. Šeit Lielajā zālē pulksten 10 paredzēts atklāt partijas Jaunais laiks biedru pilnsapulci, kurai jāievēlē jauna partijas vadība un jālemj par pievienošanos vēlēšanu apvienībai Vienotība. Pulkstenis jau 15 minūtes pāri desmitiem, zāle pārpildīta murd, un klātesošie ik pa brīdim nepacietīgi uzmet acis saviem laikrāžiem.

 

Zālē nemana nevienu no partijas vadības. Šajā brīdī blakus skatuvei, tehniskā personāla telpās notiek vētraini notikumi. Burtiski piecas minūtes pirms pilnsapulces sākuma partijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa sasauc ārkārtas valdes sēdi, kurā ir tikai viens darba kārtības jautājums – par Dana Titava izslēgšanu no partijas par partijas disciplīnas pārkāpšanu. Diviem valdes locekļiem balsojot pret, diviem atturoties, Titavs no partijas tiek izslēgts. Repše demonstratīvi atstāj telpu un pamet pilnsapulci, atsakoties no visiem amatiem partijā.

Rodas jautājums – kas ir Dans Titavs, ja jau viņa izslēgšana no partijas ir tik neatliekams uzdevums, ka ar to jānodarbojas pirms partijas gada svarīgākā notikuma – biedru pilnsapulces un kāds ir viņa "noziegums"? Dans Titavs ir sens Einara Repšes draugs, domubiedrs un kādreiz uzskatīts par partijas "pelēko kardinālu". Līdz pat sestdienas rītam partijas ierindas biedrs, kurš neieņēma nekādus amatus partijā. Ierindas biedru izslēgšana nav tik svarīgs jautājums, lai ar tādiem niekiem bojātu partijas svētku dienu. Tātad šajā gadījumā ir noticis kas tāds, kas prasa neatliekamu rīcību, kas jāizravē pašā saknē. Par ko šī jezga?

Dienu pirms partijas pilnsapulces LNT rīta raidījumā 900 sekundes un vienlaikus arī Latvijas Avīzē parādījās intervija ar Danu Titavu, kurā viņš nepasaka nevienu sliktu vārdu ne par partiju Jaunais laiks, ne partijas vadītāju Solvitu Āboltiņu, ne premjeru Valdi Dombrovski. Tieši otrādi. Viņš šos cilvēkus slavē un cildina. Kur ir nozieguma sastāvs? 900 sekundēs viņš stāsta, ka ir spēki, kuri vēlas redzēt sašķeltu Latviju, jo vienīgi mēs paši esam ieinteresēti, lai Latvija būtu stipra. Ārpus mūsu valsts nevienam stipra Latvija nerūp. Uz jautājumu, kas ir šie spēki un no kurienes tie darbojas, Titavs pārliecinoši atbild, ka tie darbojas no ārienes, izmantojot vietējos politiķus. Nu un? Atbilstoši Latvijas politiskajai tradīcijai Kremlis un tā vietējie pakalpiņi to vien dara kā cenšas destabilizēt situāciju Latvijā. To pašu atkārto arī visi Jaunā laika vadoņi. Taču Titavs ierasti nerāda ar pirkstu Austrumu virzienā. Viņš liek saprast, ka Latvijas vājināšanā var būt ieinteresēti spēki gan Austrumos, gan Rietumos. Topošajā apvienībā Vienotība tā jau ir nepiedodama ķecerība.

Jaunā laika pilnsapulcē uzrunu teic galvenā vēlēšanu apvienības Vienotība ideoloģe Sarmīte Ēlerte. Viņa savu uzrunu sāk ar vārdiem, ka nupat atgriezusies no Gruzijas. Nav noslēpums, ka šī valsts atrodas faktiskā Sorosa fonda pārvaldījumā un valdības locekļi atalgojumu pilnīgi atklāti saņem no Sorosa fonda (it kā lai nekristu vietējās korupcijas kārdinājumā). Ēlerte stāsta, ka Gruzijā viņai ar bažām jautājuši, vai patiešām iespējams, ka Latvija pagriežas ar seju pret Austrumiem. "Mūsu uzdevums ir to nepieļaut. Rietumu izvēle – augstākais mērķis," savu virsuzdevumu pacilātā balsī no tribīnes formulē Ēlerte. Gruzijā Ēlertes mērķis ir sasniegts. Simtprocentīga Rietumu izvēle un ar Krieviju pat pārtrauktas diplomātiskās attiecības. Diemžēl šo sasniegumu rezultāts ir bēdīgs – zaudēta trešdaļa teritorijas, nācija sašķelta un novesta depresīvā stāvoklī. Taču Ēlertes domubiedriem Gruzijā par to galva nesāp. Viņi bažījas, ka Latvijā pie varas var nākt politiskie spēki, kuru augstākais mērķis ir stipra Latvijas valsts. Latvijas izvēle, nevis Rietumu, kā, runājot bez lapiņas, pasprūk Ēlertei.

Titavs aicina uz plašu nacionālo spēku konsolidāciju Latvijas valstisko interešu vārdā. Titavs saka, ka stipra Latvija nav vajadzīga ne Austrumiem, ne Rietumiem. Tikai mums pašiem. Šādi uzskati nav pieņemami Latvijas sabiedrības šķēlējiem, kas piesavinājušies cildeno Vienotības vārdu. Tāpēc pirms Jaunā laika iekļaušanās Vienotības ķīselī ir jātiek vaļā no katra patstāvīgi domājoša partijas biedra. Vienotībā pieļaujams vienīgi ar galvenajām ideoloģiskām nostādnēm saskaņots viedoklis. Gluži kā laikos, kad Ēlerte bija laikraksta Diena galvenā redaktore.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: