Jemenas prezidents atkāpies no amata
Publicēts 24. novembrī, 2011.
Jemenas prezidents Ali Abdulla Salehs trešdien parakstījis Persijas līča valstu un ANO virzīto vienošanos par atteikšanos no amata un varas nodošanu pagaidu valdības rokās,ziņo aģentūra Reuters.

Persijas līča valstu un ANO vienošanās paredz varas nodošanu viceprezidentam Abdrabuham Mansuram Hadi, pagaidu valdības izveidošanu, kā arī brīvu vēlēšanu organizēšanu.

Vienošanos ar savu parakstu apzīmogojusi arī Jemenas valdošā partija un opozīcija.

Saūda Arābijas karalis Abdulla šo soli jau nodēvējis par jaunu pavērsienu Jemenas vēsturē.

Vienošanās paredz, ka Salehs nodos savas pilnvaras, apmaiņā saņemot imunitāti pret tiesisko vajāšanu sev un savai ģimenei. Vēl 90 dienas Salehs saglabās goda prezidenta titulu.

Saūda Arābijas televīzijas tiešraidē pārraidītajos kadros redzams, kā Salehs Rijādas karaliskajā pilī paraksta vienošanos, ko vēro Jemenas opozīcijas pārstāvji, Saūda Arābijas karalis un Persijas līča valstu ārlietu ministri.

Jau ziņots, ka protesti pret Salehu, kurš vada nabadzībā slīgstošo Jemenu kopš 1978.gada, izcēlās janvārī, un kopš tā laika tajos dzīvību zaudējuši vairāki simti cilvēku.

Salehs septembrī pilnvaroja viceprezidentu Abdrabuhu Mansuru Hadi vest sarunas ar opozīciju par varas nodošanu. Tomēr opozīcija ir noraidīja aicinājumus uz dialogu, kamēr Salehs neparakstīs Persijas līča sadarbības padomes izstrādāto miera plānu par mierīgu varas nodošanu Jemenā.

Jūnijā Persijas līča padome attiecās no vēlmes panākt vienošanos ar Salehu, jo viņš regulāri piekrita parakstīt plānu, bet vienmēr drīz pēc tam atteicās to darīt.

Salehs septembrī atgriezās Jemenā no Saūda Arābijas, kur viņš pavadīja vairāk nekā trīs mēnešus, ārstējot smagus savainojumus, kurus bija guvis uzbrukumā savai rezidencei jūnijā.

Tagad pēc atkāpšanās Salehs dosies ārstēties uz ASV, viņam nepieciešama pastāvīga ārstu uzraudzība.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: