FKTK vadītāja Krūmane atkāpjas no amata
Publicēts 28. novembrī, 2011.
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Irēna Krūmane nolēmusi atkāpties no amata, teikts šodien viņas izplatītajā paziņojumā.

"Esmu pieņēmusi lēmumu atkāpties, jo uzskatu, ka radītā spriedze ap manu atrašanos šajā amatā tikai kavē komisijas pilnvērtīgu darbu, un jebkura politiska diskusija (plānotā Saeimas ārkārtas sēde) bremzē sektora stabilizāciju. Kā arī uzskatu, ka aktīvā komisijas rīcība, konstatējot iespējamo finanšu noziegumu, tika vērsta uz bankas aktīvu saglabāšanu, lai aizsargātu noguldītāju intreses, līdz ar to tā nevar būt par pamatu pārmetumiem par komisijas bezdarbību. Kā komisijas priekšsēdētāja vienmēr esmu pēc labākās sirdsapziņas rūpējusies par nekavējošu reakciju uz katru būtisku trūkumu komsijas darbībā, un ceru, ka pārējie komisijas padomes locekļi pilda savus pienākumus ar līdzvērtīgu atbildības sajūtu," informēja Krūmane.

FKTK biroja vadītāja Anna Dravniece aģentūrai BNS pastāstīja, ka pirmdien tiks iesniegts iesniegums Saeimā ar lūgumu atbrīvot Krūmani no amata no otrdienas, 29.novembra.

Dravniece arī piebilda, ka Krūmane pienākumus pildīs līdz brīdim, kad Saeima atbrīvos viņu no amata likumā noteiktā kārtībā.

Iepriekš Krūmane izvairīgi runāja par iespēju atkāpties no FKTK vadītājas amata, norādot, ka tuvākajās dienās līdz ar "Latvijas Krājbankas" darbības apturēšanu vēl daudz darāmā. Vienlaikus intervijā Latvijas Televīzijai Krūmane gan arī atzina, ka jautājumā par atkāpšanos no amata nesaka skaidru nē. "Es nesaku skaidru nē," uzsvēra komisijas vadītāja.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"–TB/LNNK Saeimas frakcija iepriekš nolēma aicināt Krūmani atkāpties no amata. "Nacionālās apvienības Saeimas frakcija uzskata, ka pašreizējie notikumi ar "Latvijas Krājbanku" ir jāsaista arī ar nepietiekami efektīvu līdzšinējo FKTK banku uzraudzības politiku, kas kopš "Parex bankas" krīzes tā arī nav uzlabota," paskaidroja apvienības valdes loceklis Jānis Tomels. Savukārt koalīcijas partijas šo lēmumu neatbalstīja.

Arī FKTK padomes loceklis Jānis Placis paziņojis par amata atstāšanu. FKTK priekšsēdētājas vietnieks Jānis Brazovskis iepriekš Latvijas Televīzijai norādīja, ka Placis 25.novembrī informējis viņu un Krūmani par lēmumu atstāt amatu, taču ar viņu panākta vienošanās, ka krīzes laikā visi darbi, kas saistīti ar krīzes pārvarēšanu, ir jāpadara līdz galam, tādējādi Placis amatu atstās no 2012.gada 1.janvāra.

Krūmane FKTK vada kopš 2008.gada 28.aprīļa. Līdz tam viņa bijusi gan Finanšu ministrijas valsts sekretāre, kā arī Valsts kases pārvaldniece, "Baltijas Tranzītu bankas" valdes locekle un viceprezidente, kā arī "Hansabankas" (tagad "Swedbank") valdes locekle, "Latvijas Zemes bankas" valdes locekle.

FKTK nodarbojas ar Latvijas banku, krājaizdevu sabiedrību, apdrošināšanas sabiedrību un apdrošināšanas starpnieku, finanšu instrumentu tirgus dalībnieku, kā arī privāto pensiju fondu uzraudzību. Komisija sāka darbu 2001.gada 1.jūlijā.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: