Eksperti: atlaist Saeimu pāragri
Publicēts 19. jūlijā, 2011.
Īsi pirms referenduma par 10. Saeimas atlaišanu lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ir izteikuši klaju neapmierinātību ar šābrīža parlamentāriešu darbu. Socioloģiskais pētījums liecina – 52% vēlētāju uzskata, ka 10. Saeima ir darbojusies sliktāk par iepriekšējiem deputātiem un šāds sabiedrības noskaņojums ļauj prognozēt referenduma iznākumu par labu parlamenta atlaišanai. Tiesa, politologi un paši politiķi, nenoliedzot kļūdas, ko pieļāvuši šābrīža deputāti, tomēr uzsver, ka ir daudz argumentu, arī lai balsotu pret ārkārtas vēlēšanām.

 

Pētījumu centra SKDS aptauja liecina: tikai 15% respondentu uzskata, ka 10. Saeima darbojas labāk nekā iepriekšējais parlaments, savukārt vairāk nekā puse aptaujāto pauž pretēju viedokli.

Politologs Filips Rajevskis sarunā ar Neatkarīgo akcentē: 10. Saeimas darbs nav bijis apmierinošs, taču jauna parlamenta vēlēšanas esot pāragras. «Ja krīze jau būtu pārvarēta, tad līdz ar jaunu valdību un Saeimu mēs būtu varējuši sākt dzīvi no nulles, no baltas lapas, ar politiķiem, kuriem sniegts liels uzticības mandāts. Taču krīze nebūt vēl nav galā. Ir skaidri zināms, ka nākamā gada valsts budžets būs jākonsolidē vēl par 150 miljoniem latu, bet tas savukārt neizbēgami nozīmēs kārtējo sabiedrības neapmierinātību. Tādējādi politiķiem, kurus šoruden ievēlēsim ārkārtas vēlēšanās, pavasarī atkal būs ļoti zems reitings, kas politisko situāciju Latvijā atkal novedīs tur, kur tā ir šobrīd,» prognozē eksperts.

10. Saeimas deputāts, nacionālās apvienības Visu Latvijai-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK līderis Imants Parādnieks neslēpj, ka argumentus par 10. Saeimas atlaišanu viņam neesot grūti atrast. «Tās ir pāri tautas, valsts vajadzībām stāvošas šauru grupu vai pat personu intereses. To ievērošana liedza partiju starpā izvērst konstruktīvus dialogus, jo jebkuri oponenta argumenti tika ignorēti oligarhu interešu vārdā,» atzīst politiķis. Tiesa, kā argumentu pret 10. Saeimas atlaišanu viņš min principu – pērts suns labāks par nepērtu. Iespējams, pēc atlaišanas draudu šoka 10. Saeima beidzot saprastu, ka ir jāmaina attieksme pret sabiedrību, un sāktu strādāt «daudz kvalitatīvāk nekā jebkura cita līdz šim».

To, ka atlaišanas draudi jau šobrīd ir mainījuši Saeimas darbu, Neatkarīgajai atzīst arī apvienības Vienotība pārstāvis Kārlis Šadurskis. «Ja 10. Saeima no paša sākuma būtu strādājusi tā kā šobrīd, nevienam neienāktu prātā to atlaist. Īsā laikā mums ir izdevies izdarīt to, kas iepriekš bija iestidzis kā purvā. Esam varējuši sakārtot vēlēšanu tēriņu jautājumu, pieņemt grozījumus Komerclikumā, pieprasot datus par patiesā labuma guvējiem no uzņēmumu darbības, esam ievēlējuši Satversmes tiesas tiesnesi, atraduši kopīgu skatījumu par deputātu imunitātes atcelšanu un šaurāku aizklāto balsojumu izmantošanu. Šobrīd parlamenta darbs ir visefektīvākais,» neslēpj politiķis.

Savukārt apvienības Par labu Latviju pārstāvis Māris Kučinskis vērtējumā ir visnotaļ skeptisks. «Politiķu prestižs šobrīd ir tik zems, ka tā ir kļuvusi par dabisku sabiedrības nepieciešamību – meklēt un sodīt vainīgos. Lai gan argumenti par labu 10. Saeimas atlaišanai ir visnotaļ vāji, domāju, ka referenduma iznākums ir paredzams. Tomēr laiks, kas tika atvēlēts 10. Saeimas darbam, bijis tik īss, ka objektīvi šā parlamenta darbu nav iespējams izvērtēt. Nedomāju, ka 10. Saeima strādājusi sliktāk par iepriekšējām. Gluži pretēji. Tās sastāvā ir 60% jaunu politiķu, kuri līdz šim nebija darbojušies parlamentā. Tā ir unikāla parādība, kas būtu jānovērtē,» saka M. Kučinskis.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: