Dombrovskis: NA ministri zaudēs amatus, ja piedalīsies 16. marta pasākumos
Publicēts 16. novembrī, 2011.
Nacionālās apvienības (NA) ministri zaudēs savus amatus, ja nolems piedalīties 16.marta leģionāru piemiņas pasākumos, intervijā aģentūrai BNS pavēstīja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība"), daudz izvairīgāk gan komentējot, kādas sankcijas varētu būt NA Saeimas deputātiem par dalību šajos pasākumos.

Ik gadu 16.marts, kad tiek pieminēti leģionāri, izraisa lielu ažiotāžu ne vien Latvijā, bet arī Krievijā, kas uzskata, ka šajā dienā Latvijā tiek slavināts fašisms. Iepriekšējos gados šajos pasākumos aktīvi piedalījusies arī NA ietilpstošā partija "Visu Latvijai!".

"Vedot sarunas ar Nacionālo apvienību, es arī skaidri norādīju, ka uzskatu, ka tā ir diena un pasākumi, kuros valdības ministriem nebūtu jāpiedalās, un no abiem NA ministriem esmu saņēmis apliecinājumu, ka viņi šādos pasākumos nepiedalīsies," uzsvēra Dombrovskis.

Uz jautājumu, vai ministrs zaudēs amatu, ja pārkāps minēto vienošanos, Dombrovskis atbildēja apstiprinoši: "Jā, to es diezgan skaidri esmu indicējis."

Dombrovskis arī uzsvēra, ka ne tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš, ne arī kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende nav manīti kādās ekstrēmistiskās aktivitātēs.

Vienlaikus viņš nekomentēja, kādas sankcijas varētu būt NA Saeimas deputātiem par dalību 16.marta pasākumos, vien sacīja, ka tas ir Saeimas jautājums.

"Manuprāt no Nacionālās apvienības ir arī redzama vēlme konstruktīvi strādāt un šo savu kaut kādu slikto slavu pamazām samazināt un noņemt nost, labot. Tas atkal pirmām kārtām ir viņu pašu rokās, kādas būs viņu iniciatīvas, kāda būs uzvedība, no malas jau tur ir kaut ko grūti izdarīt," klāstīja Dombrovskis.

Premjers teica, ka iepriekšējos gados arī "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK pārstāvji, kas patlaban ietilpst Nacionālajā apvienībā, piedalījušies leģionāru piemiņas pasākumos, taču apvienībai esot jārēķinās, ka, visticamāk, būs provokāciju mēģinājumi, noteiktu valstu mediju un valdību pastiprināta interese šo jautājumu uzpūst.

Vienošanās dokumentā par jaunās koalīcijas izveidi paredzēts nosodīt jebkuras ekstrēmisma izpausmes jebkuras partijas neatkarīgi no tās atrašanās koalīcijā vai opozīcijā biedru rīcībā. Ja kāda amatpersona pārkāps valstiski akceptējamas uzvedības normas, divdomīgi izturēsies pret ekstrēmām idejām vai notikumiem, tā nekavējoties tiks atbrīvota no amata.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars, gan neskatoties uz to, norādījis, ka apvienība arī turpmāk piedalīsies 16.marta pasākumos.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: