Ārvalstīs strādājošajiem nebūs jāatmaksā ienākumu nodokļa starpība
Publicēts 22. septembrī, 2011.
Saeima šodien galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", mainot nodokļa uzlikšanas kārtību personām, kas gūst algota darba ienākumus ārvalstīs.

 

Saskaņā ar izmaiņām iedzīvotāju ienākuma nodoklis nebūs jāmaksā par algota darba ienākumiem, kas gūti citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī, vai valstī, ar kuru Latvijai ir noslēgta un stājusies spēkā nodokļu konvencija. Šāda kārtība stāsies spēkā no nākamā gada 1.janvāra un attieksies uz ienākumiem, kas gūti 2011.gadā

„Šādi mēs atbalstīsim ārzemēs strādājošos mūsu valsts iedzīvotājus, un viņiem vairs nebūs pienākuma segt starpību starp iedzīvotāju ienākuma likmēm mītnes zemē un Latvijā,” akcentē par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.

Grozījumi likumā arī paredz daļēju nodokļa amnestiju. Noteikts, ka par darba ienākumiem ārvalstīs, ja tie gūti laikā no 2008.gada līdz 2010.gadam, jāmaksā piecu procentu iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Personas, kas nodokli nav maksājušas, līdz šī gada beigām varēs iesniegt precizētu deklarāciju.

Attiecībā uz personām, kas par iepriekšējo triju gadu laikā ārvalstīs gūtajiem ienākumiem nodokli nomaksājušas pēc 25 procentu likmes, noteikts, ka, iesniedzot precizētu deklarāciju, ārvalstīs strādājošie Latvijas iedzīvotāji varēs saņemt atpakaļ pārmaksāto nodokli.

Jaunais regulējums neattieksies uz attiecīgā gada ienākumiem, par ko veikta iedzīvotāju ienākuma nodokļa revīzija, kā arī uz ārvalstīs gūtiem jūrnieku algota darba ienākumiem, uz ko attiecas speciāls nodokļu režīms.

Likumā veiktas arī citas izmaiņas, tostarp noteikts, ka atvieglojumus par apgādībā esošu personu varēs piemērot par brāli un māsu līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, kamēr viņi turpina mācības vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādēs, ja viņiem nav darbaspējīgu vecāku.

Savukārt, lai samazinātu nereģistrēto saimniecisko darbību, noteikts, ka saimnieciskās darbības veicējam Valsts ieņēmumu dienestā jāreģistrējas vēl pirms savas darbības uzsākšanas, norādot darbības jomu. Šī norma neattieksies uz personām, kas līdz grozījumu stāšanās spēkā laikam uzsākušas savu saimniecisko darbību, bet nav reģistrējušās. Līdzšinējā kārtība noteica, ka, uzsākot saimniecisko darbību, nodokļu administrācijā jāreģistrējas mēneša laikā.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: