Ādažu sprādziena lietu turpina izmeklēt
Publicēts 21. novembrī, 2011.
Izmeklēšanai par sprādzienu Ādažu poligonā solītais punkts nav pielikts, tā pagarināta līdz 17. decembrim. Esot jaunatklāti fakti, kurus nepieciešams pārbaudīt, tāpēc dienesta izmeklēšanas termiņš pagarināts par mēnesi, Neatkarīgā uzzināja Aizsardzības ministrijā (AM).

AM Militāri publicistisko attiecību departamenta direktors Airis Rikveilis sacīja, ka sprādzienā cietušie saņems likumā paredzētās kompensācijas, visticamāk, jau neilgi pēc valsts svētkiem. «Pašlaik nevienam konkrētu vainu neuzliek,» viņš teica, tomēr norādīja, ka kompensācijas saņems tie, par kuriem ir droši zināms – viņi nav iesaistīti Ādažu poligonā notikušajā negadījumā, pēc kura viens no deviņiem cietušajiem nomira, bet pārējiem nācās ārstēties slimnīcā.

Atgādinām, ka 23. oktobrī Ādažu poligona Franču kurgānā pēc šaušanas mācībām notika sprādziens, un sākotnējā informācija liecina, ka viens no zemessargiem mugursomā ievietojis nesprāgušu lādiņu. Tas detonējis. Vēlāk atklātībā nonāca fakts, ka zemessargs, kura somā eksplodēja lādiņš, bijis alkohola reibumā, bet netiek precizēts, cik stipri iereibis viņš bijis.

Pēc notikušā vairāki militārie eksperti sarunā ar Neatkarīgo bija izbrīnīti, kā neviens no mācību dalībniekiem nepamanīja, ka kāds no viņu biedriem paceļ sprādzienbīstamu priekšmetu, zinot, ka šāda rīcība nav pieļaujama.

Līdz šim publiski izskanējušas vairākas versijas, kāpēc šāds negadījums noticis: gan ka tas ir tikai cilvēciskais faktors, nevis sistēmas nepilnības, gan ka vainojama sistēma, jo acīmredzot visi nesprāgušie lādiņi pēc mācībām netiek atrasti un pārbaudīti.

Uz izmeklēšanas laiku ir atstādināti divi Zemessardzes virsnieki, taču neviens nav atkāpies no amata, tādējādi pirms izmeklēšanas beigām uzņemoties atbildību, tajā skaitā politisko. Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (Vienotība) gan izteicies, ka šī komisija, noklausoties AM un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvju informāciju par notikušo, «nelūkojās pēc asinīm, lai pēc negadījuma kāda amatpersona aizietu no amata», taču vēlējās saņemt apstiprinājumu, ka tiks panākts, lai šādi gadījumi neatkārtotos.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: