Āboltiņa: Zatlera partijas izveide bija stratēģiska kļūda
Publicēts 17. augustā, 2011.
Atlaistās Saeimas priekšsēdētāja un "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa šodien intervijā "Neatkarīgajā" asi kritizē staigātājus no vienas partijas uz otru un norāda uz stratēģiskām kļūdām Zatlera Reformu partijas (ZRP) izveidē.

 

Uz jautājumu, vai Saeimas atlaišanas ierosināšana bija pareizs lēmums, viņa atbild izvairīgi: "Droši vien ne par vienu lēmumu nevar teikt, ka tas ir balts vai melns. Jebkurā normālā demokrātiskā valstī pirmstermiņa vēlēšanu ierosināšana ir normāls process. Pirmo reizi tas ir noticis Latvijā, un mēs redzam cilvēku vēlmi šādā veidā iedarboties uz politiskajiem procesiem. Grūti teikt, vai tas nav novēlots process, jo es jau ne reizi vien esmu teikusi – šāda iespēja bija jādod tad, kad cilvēki bija uz ielām un protestēja. Šobrīd svarīgāk ir skatīties, kādus ieguvumus sabiedrība var gūt no šā procesa. Tās ir iespējas veikt kaut kādas pārmaiņas," norāda Āboltiņa.

 

Viņasprāt, referenduma rezultāts "ir protests pret visu šo divdesmit gados realizēto politiku".

 

Savukārt bijušajam apvienības biedram un eksdeputātam Klāvam Olšteinam, kurš jau prezidenta vēlēšanu laikā paziņoja par aiziešanu no "Vienotības" un gatavību sekot Zatleram, Āboltiņa veltījusi asus vārdus.

 

"Latvijas politikā šī tendence domāt par kaut kādiem īstermiņa mērķiem ir diezgan izplatīta. Mani priecē, ka ir daudzi piemēri arī iepriekšējās vēlēšanās, ka tos staigātājus no vienas partijas uz otru vēlētāji ir novērtējuši. Vienotība nav spēks, kas radīts vienām vēlēšanām, un esmu pārliecināta par mūsu pārstāvību gan nākamajā, gan aiznākamajā Saeimā. Politiķiem, kas, redzot kādas grūtības un sekojot politiskajai konjunktūrai, mēģina aprēķināt izdevīgumu, tas ilgtermiņā neatmaksāsies," stāsta Āboltiņa.

 

Viņasprāt, arī tas, kādā veidā ZRP izveidota, bijusi ļoti liela stratēģiska kļūda, atkārtoti norādot, ka Zatleram būtu vajadzējis pievienoties tieši viņas vadītajai "Vienotībai": "Ja prezidents, kurš ir pieņēmis šo vienu tautai emocionāli tik patīkamo lēmumu, pats vēlas līdzdarboties šo procesu pārmaiņās, tad vai šis veids ir pareizs? Ja ir vēlme pašam līdzdarboties, tad tas jādara uz tiem pašiem pirms tam sludinātajiem principiem, kas ir minēti viņa runā septembrī, kas praktiski sakrita ar premjera Valda Dombrovska un "Vienotības" pamatuzstādījumiem, atbalstot Dombrovski visus šos krīzes gadus. Nākt uz Vienotību būtu bijis loģisks turpinājums."


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: